Skocz do zawartości
  • 0

odznaczenia - prośba o pomoc

wykrywacz

Pytanie

Napisano

Szanowne Koleżanki, Szanowni Koledzy,
W czasie z jednej ze Świątecznych wizyt u rodziny, odnalazłem ślubne zdjęcie mojego nieżyjącego już krewnego z - najprawdopodobniej - 1928 roku. Uwagę moją zwrócił podoficerski mundur (sierżant piechoty) oraz odznaczenia, których nie potrafię zidentyfikować. Prośba - pomóżcie odpowiedzieć na pytanie: co to za odznaczenia? Najprawdopodobniej pułkowe, ale jakie?
Wierzę, że dla znawców, a wśród Forumowiczów takich nie brakuje, odpowiedź będzie błahostką.
Gruby

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na przedstawionej fotografi widac osobe która według moich wiadomosci posiada
zaczynająć od lewej dół ;
- odznaka frontu Litewsko Białoruskiego (11.1.12)
- odznaka honorowa Wojsk Lity Środkowej z mieczami (15.11.1)
powyżej pod weselną kokardką;
-odznaka Wojsk Wielkopolskich (11.1.15)
jeśli popełniłem błąd prosze wybaczyć, wszystkie informacje na temat odznak oraz przypisane do nich numerki pochodzą z pozycji Pana Wojciecha Steli Polskie Odznaki Honorowe 1914-1921.
MORENA
Napisano
Prześlij nieco wyraźniejsze skany (jeżeli możesz). (Mam pewne skojarzenie).
KK
Napisano
Morena,
Wielkie, wielkie dzięki.
Gratuluje spostrzegawczości: szczerze mówiąc, to tej odznaki pod kokardką ślubną nie zauważyłem.
Twoja identyfikacja jest najprawdopodobniej trafna (nie dotarłem jeszcze do wskazanej przez Ciebie książki), ponieważ ten krewny - były powstaniec wielkopolski, a potem żołnierz wojska wielkopolskiego - brał udział w wojnie polsko - bolszewickiej.
Jeszcze raz dzięki.
Gruby

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie