mietek Napisano 6 Styczeń 2003 Autor Napisano 6 Styczeń 2003 Po kapitulacji Francji Niemcy przejęli wg Niemicka broń pancerna" 500 szt czołgów Renault FT 17, 250 poszło do SS, zaś 100 do jednostek osłonowych Luftwaffe, dodatkowo przejęte były one w Polsce a i zapewne w innych krajach też.Moje pytanie brzmi: Jakie miało byc zastosowanie tych maszyn, w końcu bardzo przestarzałych? Można się domyślać że w SS, to działania przeciw partyzancke, w Luftwaffe ochrona lotnisk. Jednak jaka była koncepcja ich zastosowania i czy wiadomo o ich użyciu bojowym? Gdzie były stosowane (do tej pory zachowały sie bodajże w Norwegii) i w jakiej funkcji?
Hartmann Napisano 6 Styczeń 2003 Napisano 6 Styczeń 2003 Wyobraź sobie takie pudło dobrze okopane.Taki dobrze wstrzelany czołg jest w stanie wytłuc lądujący batalion.nim zostanie zniszczony.Pozatym II wojna to wojna braków w sprzęcie.Ratowano się czym się dało.Leszek
jotes Napisano 6 Styczeń 2003 Napisano 6 Styczeń 2003 Dokładnie tak. Choć akurat nie widziałem nigdy okopanego FT-17 (ale na pewno takie były). Za to jest gdzieś w sieci stronka ze zdjęciami takich pozycji (współczesnymi!) właśnie ze Skandynawii, w których pierwsze skrzypce grały wieże czeskich (wtedy już niemieckich) 38-ek. Jak znajdę link, to podrzucę, bo jest na co popatrzeć :-)
jotes Napisano 6 Styczeń 2003 Napisano 6 Styczeń 2003 www.panzerworld.net potem wybrać Museum Pictures i Panzer Turrets in NorwayNiezwykłe, prawda? W naszej części Europy (nie koniecznie chodzi mi tu o Polskę) ktoś by z tego zrobił muzeum albo inny biznes (sprzedał na złom lub za granicę), a tam po prostu są częścią krajobrazu.Przepraszam, jeśli nie na temat ;-)
Hartmann Napisano 6 Styczeń 2003 Napisano 6 Styczeń 2003 Ft-17 były okopane w obronie twierdzy Brzeskiej.Są materiały na ten temat.Lezszek
jotes Napisano 6 Styczeń 2003 Napisano 6 Styczeń 2003 Tyle, że bardziej na myśli miałem właśnie Norwegię, o którą pytał autor wątku. Przy tym wydaje mi się, że te i inne przestarzałe konstrukcje akurat w trudnych warunkach Norwegii, gdzie nie można było użyć cięższego sprzętu, przeżywały drugą młodość". Tak jak na przykład ten FT-17:http://hem.fyristorg.com/arcticwar/Kola/ft17.jpgwielokrotnie już na tym forum pokazywany. Trudno pewnie byłoby tam dojechać czymś większym?Aha, jeszcze jedno. Zakopywać czołgi też było tam trudno, więc obkładano je kamieniami, o czym pisze też autor tego zdjęcia.jotes
Hartmann Napisano 6 Styczeń 2003 Napisano 6 Styczeń 2003 Dokładnie,tak było.Takie stare pudło w dogodnych warunkach swobodnie panowało nad fiordem.Leszek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.