Szefo Napisano 5 Styczeń 2005 Autor Napisano 5 Styczeń 2005 jak w temacie, tam gdzie jest dostęp to żaden problem, ale jak tego dokonać w środku w zakamarkach przedmiotu gdzie nie da się czym sięgnąć? płukać? kwasem?pozdrSzefo
Boruta Napisano 5 Styczeń 2005 Napisano 5 Styczeń 2005 Glina gliną, aleczęsto jest jakaś mieszanka rdzy z piaskiem, jak to się dłubie, to jakby w jakimś twardym pumeksie. Też chętnie bym się dowiedział jak to w miarę bezinwazyjnie ruszyć.Pozdrawiam
Łukasz Napisano 5 Styczeń 2005 Napisano 5 Styczeń 2005 Witam! Jak najelesz trochę Fosolu na piasek to zaczyna uszować". :) Spróbuj wlać trochę w zakamarki, gdzie ostała się glina. Jak jak na razie się nie zawiodłem, piachu nie ma. Tylko szybko usuń pozostałości płynu z powierzchni metalu, szkoda fantu! Pozdrawiam, Łukasz
Szefo Napisano 6 Styczeń 2005 Autor Napisano 6 Styczeń 2005 ok,dzieki, sprónuje najpierw kwasem bo ma podobne działanie a jak nie pojdzie to wezme fosolpozdrSzefo
j35 Napisano 9 Styczeń 2005 Napisano 9 Styczeń 2005 Witam.Czy fosolu można używać także w przypadu aluminium oraz miedzi?Jarek
Łukasz Napisano 9 Styczeń 2005 Napisano 9 Styczeń 2005 Witam! Ciężko powiedzieć. Przy styczności aluminium z kwasem metal ten ulega pasywacji. Pokrywa się jakby warstwą ochronną. Jednak kiedy się ją zetrze (a to łatwo) o ile pamiętam glin zaczyna reagować z kwaśnym środowiskiem, w którym się znajduje. Niestety nie wiem jak szybko zachodzi ta reakcja i jaki ma ostateczny skutek. Myślę, że Fosol miedzi nic poważnego nie zrobi. Owszem, jeśli potraktujesz nim mosiądz zapewne ze stopu wytrąci się cynk. W strukturze pozostanie jedynie miedź nadając fantowi ciemnoczerwoną barwę. Pozdrawiam, Łukasz
comet.pl Napisano 11 Styczeń 2005 Napisano 11 Styczeń 2005 Spróbuj z Cilitem, tym kamień i rdza. Tylko to też kwas i efekty mogą być jak wyżej. Nie polecam go do cynku, szkoda fanta. comet
Cyrograf15 Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Do miedzi to raczej 10% roztwór kwasu mrówkowego lub cytrynowego, do alu to 50% roztwór amoniaku.Wojtek
miro5671 Napisano 18 Listopad 2005 Napisano 18 Listopad 2005 Oczywiście,że nafta jest bardzo skuteczna - lecz wymaga długiego leżakowania w niej fantów...Jest to środek tylko dla cierpliwym .....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.