Skocz do zawartości
  • 0

Carskie naboje?????????????

wnusio

Pytanie

Napisano

Witam wpadly mi ostatnio pod saperke takie naboje.Mają one ołowiany czubek o durzym kalibrze i nie mam zielonego pojęcia od czego są i z jakiego okresu.Czy mogli byście mi pomóc z ich identyfikacją,z góry dziękuje.Pozdro wnusio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
naboje do carskiego jednostrzałowego karabinu Berdan kal 11,5 mm używanego również podczas I WŚ klamra carskiej pieczoty z okresu I WŚ bardzo popularna
Napisano
bicia sa rozne:po lewej I,po prawejY,na dole 8 i na gorze 9,inna ma;po lewej II/lub ruskie p/po prawej 3.,na dole 92 a na gorze drobnymi literami cos po rosyjsku/a jeszcze na innym po lewej 8/po prawej 6/u gory II/ na dole K
Napisano
udalo mi sie odczytac napis na splonce Berdana:/spolszczone/tulskin lub tulskij.Znalazlem cala paczke ok.20 szt.na nabojach byly resztki papieru,czesc rozpadla sie przy kopaniu.Na dzialce w glebi lasu,na jednym kwadracie lesnym byla jeszcze klamra ta na zdjeciu,kilka monetek carskich/kopiejki/,naboje do mosina /carskiego?/ze stalowymi czubkami ostrymi i trzy ludki niestety stalowe z mosinami i czubkami zaokraglonymi,dwa magazynki lukowe od ppszy,kilka naboi ppsz i dwa magazynki od carskiego mosina/juz sprawdzilem/.Niezle poplatane co?.Zamierzam wybrac sie tym sladem tylko bardziej w glab.A wszystko to w dolinie srodkowej Wisly?przunajmniej uzytkownicy Ery wiedza o co chodzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie