Kettling Napisano 3 Styczeń 2003 Autor Napisano 3 Styczeń 2003 Witam.Mam pytanie do zorientowanych forumowiczów.Do której wersji mausera mógłbym wykorzystać kolbę czeskiego mausera wz 24 bez drastycznych i kłopotliwych przeróbek.pozdrawiam
Frozzer Napisano 3 Styczeń 2003 Napisano 3 Styczeń 2003 do zwyklego k98to co trzeba przerabiac, to tylko delikatnie nakladke kolby.no mozna tez wstawic czeskiego mausera i nic nie robic :)
Gość Napisano 3 Styczeń 2003 Napisano 3 Styczeń 2003 Czeska kolba jest bardzo podobna do tej od polskiego wz. 29. Przerobic trzeba nieco koniec kolby bo polski mauser ma tam wklęsły (i bardzo charakterystyczny) zaczep do pasa nosnego.
Gość Napisano 5 Styczeń 2003 Napisano 5 Styczeń 2003 ja równiez jestem w posiadaniu destruktu mausera 98k,ale jest to tym ciekawsze,ze na komoze zamkowej jest bita korona niemiecka a sygnowana przez wytwónie Spandau,ale najciekawsze jest to ,że miał w magazynku pięć naboj polskiej produkcji z 36r.z sygnatura Pk kozik był niemiecki ale okucia imocowanie paska z leej strony z charakterystycznym polskim mocowaniem, a wokolicy tego znaaleziska nieco polskiej amunicji oraz niemiecka optyka tj. celownik ZF-41 i lornetka ZEIS-JENA pare tromli od MG oraz niemiecki niezbędnik ze nierdzewki w jdealnym stanie .amauser ma zatyczke z napisem KRANC&ŁEMPICKIPOZATYM MIESZANKA ZŁOMU NIEMIECKIEGO-ROSYJSKIEGO oraz nieco polskiego a to wszystko w okolicach kanału augustowskiego jeśli macie podobne ODKRYCIA to piszcie!!!!!!
bolas Napisano 6 Styczeń 2003 Napisano 6 Styczeń 2003 Polsmol nie zgodze sie z Toba że czeska kolba jest podobna do polskiej. To ze sie ja powszechnie sprzedaje jako identyczna z polska wcale nie znaczy ze taka wlasnie jest. W/g mnie czeska kolba pasuja do polaka" prawie tak samo dobrze jak kolba od Garanda M1 lub od stena ;). Jest w ogóle nie podobna. Przeróbek trezba zrobić sporo i nie jest to tylko przerobienie nakładki. Jedyne co łączy czeską kolbę z naszą od kbk to tyle że ma wycięcia pod palce i jest od mausera. Zupełnie inaczej wygląda babka, w polskich kolbach nie było także bocznego uchwytu takiego jaki jest w czeskiej kolbie. Inaczej wyglądają bączki.
bolas Napisano 6 Styczeń 2003 Napisano 6 Styczeń 2003 ograniczenie wielkosci fotki w pikselach nie pozwala zaladowac mi wiekszych zdjec bo nie mam tu nic do obrabiania grafiki. Dodam jeszcze ze czeskie jak dobrze pamietam nie maja chcarakterystycznego dla polskich kbk wyciecia pod galkę rączki zamkowej. A to dośc trudno zrobić w domu zeby ładnie wyglądało. Moim zdaniem lepszym patentem na zrobienie polskiego wykopka jest zamowienia u speca recznie dorabianej kolby.tak wychodzi najlepiej.
Gość Napisano 6 Styczeń 2003 Napisano 6 Styczeń 2003 A do czego służył ten metalowy nit w polskiej kolbie? I jak to się nazywa?Pozdrawiam
Gość Napisano 6 Styczeń 2003 Napisano 6 Styczeń 2003 Ja też penetrując okopy na linii Rawki koło Skierniewic znalazłem coś",co miało oznaczenie KRANC&ŁEMPICKI.Myślałem,że jest to część może od starej zapalniczki.Okopy pochodzą jeszcze z I wojny światowej,bo były tam łuski od mausera datowane od 1910 do 1914.Czy ktoś może mi przybliżyć zagadnienie tych zatyczek do mausera o których przeczytałem na forum?
Gość Napisano 6 Styczeń 2003 Napisano 6 Styczeń 2003 Co do czeskiej kolby to nie powiedziałem, że jest identyczna z polską. Różnię kilkoma szczegółami jak bączkii zaczepy do pasa nośnego ale z kolb od mauzerów własnie ta jest najbliżza polskiej. Moim zdaniem nie może z nia konkurować nawet hiszpańska od M1943. Dlatego poleciłem to jako rozwiązanie, ale oczywiscie mogę się mylić.
Gość Napisano 6 Styczeń 2003 Napisano 6 Styczeń 2003 PawełWydaje mi się, że toje znalezisko to niemiecki karabinek KAR 98a (protoplasta polskiego kbk 98) zmodernizowany w polsce do standardu polskiego. Gratuluję znaleziska bo z tego co wiem nie było ich dużo.
bolas Napisano 7 Styczeń 2003 Napisano 7 Styczeń 2003 Do J":ten metalowy nit zwie się babka. był pomocny przy rozkłądnaniu zamka na częsci :) ale nie mam pojęcia czy ktoś z tego korzystał ...
Gość Napisano 7 Styczeń 2003 Napisano 7 Styczeń 2003 Szanowni PaństwoMoże ktoś mi powie, co mi wpadło w rece. Jest to mianowicie Mauser ale bardzo krótki, na komorze ma rok 1942, króciutki celownik, obok na komorze waffenamty i numer seryjny a na komorze bicie G33/40. Czy ktoś spotkał taki typ Mausera i co to jest? Proszę o pomoc.
Frozzer Napisano 7 Styczeń 2003 Napisano 7 Styczeń 2003 a czy babka nie sluzyla rowniez do przekladania przez nia preta, gdy mausery staly na stojaku w bunkrze np. ?
bolas Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 nie znam sie za dobrze na niemcach ale jak dobrze pamietam to byla specjalna krótka wersja zwykłego mausera 98k produkowana specjalnie dla oddziałów spadochronowych - był on jeszcze krótszy od karabinka 98k - wynalazek ten jak mnie pamięc nie myli zwał się Gewehr 40 czy Gewehr 41 ... trzeba sprawdzić w sieci :)
bolas Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 jeszcze to tego Gew 33/4: czy jest do niego kolba ? bo coś mi się kojarzy że ta wersja spadochronowa miała składaną kolbę i zawsze mnie zastanawiało w jaki sposób w mauserze można złożyć kolbę ...
Gość Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 Wersja składana nigdy nie weszła do produkcji.Nie wyszła nawet poza stadium testów.
Gość Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 kolbę miał podobną jak karabinek ale krótszą z przodu.
Gość Napisano 10 Styczeń 2003 Napisano 10 Styczeń 2003 Uzupełniam swoją wcześniejszą notatkę na temat G33/40 o następujące informacje. Został on znaleziony W Szczecinie Zdroje na terenie byłego lotniska (trawiastego). Na komorze, nad datą ma oznaczenie kodowe dot. Nie ma miejsca na magazynek, tylko ma normalne pudełko nabojowe jak typowy Mauser. Pomimo, że metal jest tylko lekko groszkowany nie było przy nim śladu kolby. Pasuje do drewna Mauserowskiego karabinka (nie karabinu), jednak trzeba je mocno skrócić.Pozdrawiam Kazik.S
Gość Napisano 13 Styczeń 2003 Napisano 13 Styczeń 2003 Informacja dla Januszz'a - zatyczka ta zakładana była/miała być na lufę w celu zabezpieczenia jej (lufy) przed zanieczyszczeniem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.