wons Napisano 25 Grudzień 2004 Autor Napisano 25 Grudzień 2004 Witamy. kiedyś wpadł nam w ręce taki oto emblemat. Jakoś nie możemy nigdzie takich znaleźdź. Czy to oryginał, czy też czyjaś radosna twórczość?
general1006 Napisano 7 Styczeń 2005 Napisano 7 Styczeń 2005 witam Widzę, że debata nad oryginalnością emblematu trwa nadal. Wons, a może twój emblemat (guzik) ma odłamany fragment uszka.Natomiast Tobie kojarzy się, że jest to fragment igły od rzekomej wpinki. Pozdrawiam
jack61 Napisano 27 Grudzień 2004 Napisano 27 Grudzień 2004 General1006 ma rację na furażerkach znaczek był przyszywany // rodzaj guzika // a wiec Wasza Panowie wpinka to chyba nie to o czym piszemy.Ja stawiam ze to lipa , lub ze do czegos innego ale czego ?pzdr.Jack61
wons Napisano 27 Grudzień 2004 Autor Napisano 27 Grudzień 2004 nie wydaje mi się aby to była lipa. jest ona w moim posiadaniu już dooobrych parę lat. a 1 link podany przez kolegę przedstawia własnie furażerkę z takim emblematem.pozdr. wonsu
Pioterek Napisano 9 Styczeń 2005 Napisano 9 Styczeń 2005 Do Wons.Może teraz uwierzysz w formę guzika, a nie wpinki:)http://www.germanmilitaria.com/WaffenSS/photos/S19350.htmlTo przypięte do kabury to lewizna jak nic... Nawet na allegro raz była taka kopia guzika.Pozdrawiam
jack61 Napisano 27 Grudzień 2004 Napisano 27 Grudzień 2004 kolego stwierdzam ze taki emblemat / na furazerkę / był przyszywany i miał oczko jak guzik. Moze wasz był od czegos innego ? Jack61Wieczorem przeszukam w domu powinienem miec zdjecia furażerek i chyba na jednym z nich widać dokladnie ze emblemat jest przyszywany.// nie wpinany//pzdr.
wons Napisano 27 Grudzień 2004 Autor Napisano 27 Grudzień 2004 hmm, szerze mówiąc to ja już zgłupiałem, no ale wspólnymi siłami może dojdziemy do jakichs wniosków :)pozdr.
wons Napisano 26 Grudzień 2004 Autor Napisano 26 Grudzień 2004 Szkoda, że tylko sam emblemat. :) poZdr. wonsY
wons Napisano 25 Grudzień 2004 Autor Napisano 25 Grudzień 2004 Witamy. kiedyś wpadł nam w ręce taki oto emblemat. Jakoś nie możemy nigdzie takich znaleźdź. Czy to oryginał, czy też czyjaś radosna twórczość?
wons Napisano 25 Grudzień 2004 Autor Napisano 25 Grudzień 2004 Tył. w jednym kółku runy SS, w drugim RZM i pod spodem numer: 1194/39. Co Wy na to?pozdr. wons
mietek Napisano 25 Grudzień 2004 Napisano 25 Grudzień 2004 Powinno zaspokoic żądzę wiedzy :)http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=66615 Porównaj z fotkami, szczególnie tył.
mietek Napisano 25 Grudzień 2004 Napisano 25 Grudzień 2004 Tylko Twój to wygląda na odlew, nie zaś 3 częściowy z blachy.
wons Napisano 25 Grudzień 2004 Autor Napisano 25 Grudzień 2004 Nasze nie jest guzikiem, ma bolec. Czyżby na furażerkę? To jest standardowa furażerka SS? Dzięki Mietek. Jesteś niezawodny!!! :)))pozdr. wonsY
JackP Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 Mój emblemat ma wyraźną igłę do wpinania nie jest to odłamany fragment uszka od guzika więc co ?Znaleziony wczoraj - GdyniaJacek
wons Napisano 8 Maj 2005 Autor Napisano 8 Maj 2005 witam! czyli są już dwa emblematy ze szpilką, a to juz cośczyli były i takie :)JackP wklej jak możesz zdjątko przodudzięki i pozdr.
jack61 Napisano 26 Grudzień 2004 Napisano 26 Grudzień 2004 Prawde mówiac pierwszy raz widze aby bicia były odlewane.Dla NSDAP i SS pracował kilka zakładów kod zakładów produkujacych dodatki do umundurowania to M5 i pod spodem nr. zakładuPzdr jack61
jack61 Napisano 26 Grudzień 2004 Napisano 26 Grudzień 2004 http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=66615M5 69 producent M. Winter Munchen
wons Napisano 26 Grudzień 2004 Autor Napisano 26 Grudzień 2004 jack61, bicia na naszym emblemacie są wybijane/tłoczonena zdjęciu wyglądają jak odlew.pozdr.
wons Napisano 27 Grudzień 2004 Autor Napisano 27 Grudzień 2004 czy był on noszony standardowo, na każdej furażerce?przez SS, czy to jakaś odmiana? na zdjęciach raczej takich nie widziałem.pozdr.
ariks Napisano 27 Grudzień 2004 Napisano 27 Grudzień 2004 jakc ... to jak mi wytłumaczysz obecnosc tych metalowych ''guzików'' przy furazerkach na oryginalnych zdjeciach i pocztówkach z Waffen SS czyzby ci panowie sami to wymyslili. Nie masz racji bo takie emblematy były na furazerkach prawdopodobnie po 42 roku (???) Mam u siebie na zdjeciach oryginalne furazerki z taką własnie czaszką ostatnio mój kolega wykopał taką w byłym obozie SS w Pustkoiwiu k/ Dębicy !!! Wiem ze były czaszki naszywane ale w 100 % były i metalowe dowodów na to jest fulllll !!!!!
ariks Napisano 27 Grudzień 2004 Napisano 27 Grudzień 2004 totenkopf i metalowa czaszka na furazerce doskonale widoczna w powiekszeniu mam jeszcze inne fotki jak te z podobienstwem tej czaszki
Pioterek Napisano 5 Styczeń 2005 Napisano 5 Styczeń 2005 Witam!Moim zdaniem emblemat" kolegi Wons zakrawa na lipę. Czemu? Miamowicie groszkowanie jest rozmydlone/niewyraźne, niespotykany sposób mocowania. W przypadku samoróbki z epoki nikt nie odwzorowywał by bić fabrycznych, a raczej skupił by się na jakości przodniej strony;-)Załączam dla porównania fotkę guzika, który sam wykopałem. Mój jest w formie tradycyjnego guzika z pętelką, z tyłu wklęsłego". Wszystkie detale są bardzo wyraźne. Że nosiły to oddziały totenkopf też się mi potwierdziło. Po latach udało mi się w odległości ~10m, od niegdyś znalezionego guzika, wyrwać blachę ss-t. Fotka blaszki jest na forum wasze ostatnie trafienia cz. II"Pozdrawiam
Pytanie
wons
Witamy. kiedyś wpadł nam w ręce taki oto emblemat. Jakoś nie możemy nigdzie takich znaleźdź. Czy to oryginał, czy też czyjaś radosna twórczość?
35 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.