Gość Napisano 30 Grudzień 2002 Napisano 30 Grudzień 2002 Mam pytanie, czy w czasie wojny niemcy mięli pokrowce na hełmy identycznej barwy co celty dla wh?
Gość Napisano 2 Styczeń 2003 Napisano 2 Styczeń 2003 Pokrowce były szyte z takiego kamuflażu, jak celty. Tyle, że celty były z grubszego i impregnowanego materiału, a pokrowce z cieńszego bawełnianego (tak jak kurtki maskujące).
Gość Napisano 2 Styczeń 2003 Napisano 2 Styczeń 2003 Panowie i Panie zdazyly sie na forum posty potepiajace pisanie na Wroclaw Braslau a na poznaj Posen. Bedace jakoby czyms obrazliwym dla Polski.A robicie to samo mowiac na Zeltbahn celta.MOze trzymajmy sie orginalnego nazewnictwa.
Gość Napisano 3 Styczeń 2003 Napisano 3 Styczeń 2003 Bez przesady: istnieje w polskim języku słowo: celta".Może mówiąc o niemieckim mundurze mam używać słowa: Uniform", nie pisać pistolet, tylko Pistole", nie mówić czołg, tylko Panzerkraftwagen". Chyba możemy mówić i pisać po polsku, a jak nie masz o czym pisać, to nie pisz wcale!
Gość Napisano 3 Styczeń 2003 Napisano 3 Styczeń 2003 I jeszcze jedno: pokrowiec na hełm to po niemiecku Helmtarnbezug". No i co z tego, czy to coś innego niż pokrowiec maskujący na hełm?Chyba prosciej po polsku, nie?
Gość Napisano 3 Styczeń 2003 Napisano 3 Styczeń 2003 Dzięki.odnośnie pisowni to też jestem za używaniem polskich nazwpozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.