okejos Napisano 30 Grudzień 2002 Autor Napisano 30 Grudzień 2002 podczas ostatnich w tym roku poszukiwań wygrzebałem na strychu płaszcz skórzany. stan skóry super. gorzej z podszewką ale była pieczątka czarna prostokątna WP.wg chłopa płaszcz zostawili polscy zołnierze w 39. jest za długi na polski pancerniaków. więcej dokładnych fotek na maila. będę wdzięczny za pomoc.
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 30 Grudzień 2002 Napisano 30 Grudzień 2002 Oprócz kurtki skórzanej wz. 36 na wyposażeniu W.P. był jeszcze wprowadzony w 1927 roku płaszcz skórzany, przeznaczony dla generałów, oficerów broni pancernej, lotnictwa, formacji samochodowych, a także rejonowych inspektorów koni. Od 1935 roku zakazano noszenia go generałom, inspektorom koni i oficerom służby remontu.Miał on barwę ochronną, oraz krój analogiczny jak ówcześnie stosowane płaszcze gumowe.Niestety nie znalazłem w dostępnych mi materiałach zdjęcia ani rysunku w/w płaszcza.Pozdrawiam,Marek
Frozzer Napisano 30 Grudzień 2002 Napisano 30 Grudzień 2002 mni9e sie podoba ten chlebaczewk co tam w tle wisi, no i co to za motor przykryty jest ta szmata? :)
Gość Napisano 8 Styczeń 2003 Napisano 8 Styczeń 2003 ponawiamy pytanie. zainteresowanym więcej dokładnych fotekna maila. nie wiem czy warto go zabierać od chłopa....
Gość Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 mam podobny płaszcz tyle ze zolnierza niemieckiego fotki na maila.
marek123 Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 daj dokładniejsze foty na mailadambek7@wp.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.