Skocz do zawartości

wejdz i przeczytaj

KUBA_GDA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
SZUKAM informacji o obozach jenieckich w GDAŃSKU<=====,
wiem żę jeden był w oliwie,ale nie wiem gdzie
był bym wdzięczny zajakiekolwiek info odnośnie obozów w gdańsku,interesuje mnie I jak i II wojna światowa
czy ktoś coś wie.????
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Napisano
Założę się że masz niezłe wyniki w allegro z takim sposobem formułowania postów :)
wejdz i przeczytaj, wersaliki, krzyżyki :)
LOL (Laughing Out Loud - głośno się śmieję)
Napisano
Witam,
Jestem rowniez z Gdanska i od niedawna zbieram wszelkie info nt. okresu 2 w.sw. w moim kochanym miescie.
Co do obozow - chodzi Ci tylko o jenieckie, czy takze o filie KL Stutthof?
Jesli o te drugie, to pewnie znajdziesz cos w ksiazce Matyni Na szlakach walki i męczeństwa województwa gdańskiego 1939-1945", Gdynia 1967 [Bibl.PAN, sygn:I94646, I94647, I102084]
Warto przeczytac tez Gdansk 1939", no i Wspomnienia gdanskiego bówki" Brunona Zwarry - lektura obowiazkowa. Moze i tam sa jakies wzmianki w interesujacym Cie temacie.
Ja wiem, ze na pewno obozy gdzie przebywali robotnicy przymusowi (pracujacy glownie w stoczni) byly rozsypane wzdluz dzisiejszej ul. Marynarki Polskiej, w strone Hallera. Ponadto potem znajdowal sie tam oboz przesiedlenczy (po 2 wojnie) zwany Narwik. (?)
Ja mieszkam na Zaspie, tuz przy Chrobrego (Broesener Weg), obok Daewoo i Fiata, no i obok starego cmentarza. Wlasnie tutaj miescila sie podobno jedna z filii KL S (na terenie zajezdni autobusowej i Fiata/Daewoo).

pozdrawiam,
Michał

P.S. Prosze, formuluj nieco inaczej tytuly swoich postow, ok ??? Bedzie nam wszyskim latwiej, a i zadne nieprzychylnosci Cie nie spotkaja :-))) [dość morałów]
Napisano
KUba ! Posuzkaj w źródełkach! Na przykład w 4-tym tomie Historii Gdańska, przewodniku po zasobie Archiwum Państwowego w Gdańsku, Roczniku Gdańskim, Przewodniku po Miejscach Pamięci Narodowej ir. itd. Jest tego naprawde dużo!!!!
Jednym z najciekawszych obozów jenieckich w Gdańsku była przez prawie cały XIX-ty wiek .. Twierdza Wisłoujscie. Duże obozy jenieckie dla jeńców francuskich znajdowały sie przy Długich Ogrodach, Brzeźnie itd. itd. Za dużo by pisać. Kto szuka ten znaduje. Oliwa- o ktory obóz Ci chodzi?
Jak będziesz zaintereswoany czyms bliżej - pisz na priv.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie