Skocz do zawartości
  • 0

scyzoryk

razdwatrzy5

Pytanie

Napisano
czy ktoś może wie jakiego miasta jest to herb,przypuszczam że będzie to jakieś niemieckie miasto, na dole herbu są litery KARLS...., dale jak widać napis jest oderwany, ale były tam jeszcze 3-4 litery

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dzięki, znalazłem ten scyzoryk w lesie, innych fantów nie było, jest raczej stary, stal nie jest nierdzewna, okładziny są zrobione z masy perłowej i ma ciekawy kształt- coś w przybliżeniu jak nabój z pociskiem tępołukowym.
Napisano
hipotezy mam dwie
1.ktoś był na wycieczce w karlowych, kupił go jako pamiątkę wziął do lasu na grzyby i zgubił.
2.ktoś był na wycieczce z biurem podróży wermaht" w czechach w 38r. a później przyjechał z tego samego biura na wycieczkę do Polski i stracił ww. fant w bliżej nieokreślonych okolicznościach:)
w tym lesie były walki, z tego co wywnioskowałem z książek nawet dłuższe, ale nie trafiłem na miejsce walk, narazie mam za słaby wywiad :), ale może kiedyś ktoś mi powie gdzie dokładniej szukać.
Napisano
czy ktoś może wie jakiego miasta jest to herb,przypuszczam że będzie to jakieś niemieckie miasto, na dole herbu są litery KARLS...., dale jak widać napis jest oderwany, ale były tam jeszcze 3-4 litery

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie