Skocz do zawartości
  • 0

Trupia czacha z wezem

falo

Pytanie

Napisano

Witam,
Dzisiaj w rejonie Bitwy Raszynskiej wyskoczyla sobie taka oto trupia czacha. Czy ktos spotkal juz sie z ta stylistyka (pomijajac chlopcow z SS), chodzi mi nietypowy dodatek do starego jak swiat motywu czaszki, czyli o owego weza trzymajacego w paszczy (jak mniemam) biblijne jablko.
Prosze o sugestie i domysly.
Przedmiot wykonany z litego, bialego metalu (odlew), nieznaczne pozostalosci zlocenia. Wielkosc: okolo 4 cm.
Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
Dzisiaj w rejonie Bitwy Raszynskiej wyskoczyla sobie taka oto trupia czacha. Czy ktos spotkal juz sie z ta stylistyka (pomijajac chlopcow z SS), chodzi mi nietypowy dodatek do starego jak swiat motywu czaszki, czyli o owego weza trzymajacego w paszczy (jak mniemam) biblijne jablko.
Prosze o sugestie i domysly.
Przedmiot wykonany z litego, bialego metalu (odlew), nieznaczne pozostalosci zlocenia. Wielkosc: okolo 4 cm.
Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie.

Napisano
Takie elementy były umieszczane często na krzyżach a własciwie u podstawy krzyża jako symbol smierci jak to trafnie zauwazyli koledzy. zresztą nie musi to pochodzic z cmentarza może z koscioła lub po prostu ze zwykłego domowego krucyfiksu. Pozdrowienia!!!
Napisano
No i fajnie. Tak tylko chcialem Cie troche sprowokowac, he he :) A wracajac do meritum, to ja mysle, ze to nie jest odznaka. To lity metal, waga 24g, bardzo niepraktyczne do noszenia, bo ciezkie. Mysle raczej, ze bylo to gdzies przytwierdzone na stale. Mysle rowniez, ze jest to starsze niz okres IIWS. Moj kumpel sugerowal pochodzenie masonskie, ale w te klocki to ja jestem nemo.
Pozdrawiam
Napisano
Sorry Bocian1, nie gniewaj sie, ale musze ci to powiedziec, masz chyba jakas lekka paranojke na punkcie , jak ty to mowisz ekrofantow"? Prosze cie jednak, nie ubieraj mnie w te buty. Przedmiot wykopany na polu ornym, a nie wyryty mlotem pneumatycznym z mogily ;) A jezeli masz jakies konkretne i w miare logiczne wyjasnienie swego cmentarnego przypuszczenia, to podziel sie nim prosze.
Z szacunkiem falo
Napisano
Dzieki wszystkim, ktorzy zabrali glos. Faktycznie, przypomnialem sobie, ze widzialem sybole trupiej czaszki zlokalizowane w dole krzyza na starym cmentarzu w Lublinie. Ok, nucac Marsz Zalobny Chopina, pograzam sie w medytacji nad marnoscia swiata tego. Pozdrawiam. Memento Mori. falo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie