tasiek Napisano 16 Grudzień 2004 Autor Napisano 16 Grudzień 2004 prosze o identyfikację wytwórni lub przynajmniej kraju pochodzenia mi się to nie udało dlatego liczę na fachowców w tej dziedzinie
tasiek Napisano 16 Grudzień 2004 Autor Napisano 16 Grudzień 2004 prosze o identyfikację wytwórni lub przynajmniej kraju pochodzenia mi się to nie udało dlatego liczę na fachowców w tej dziedzinie
Jaro5 Napisano 16 Grudzień 2004 Napisano 16 Grudzień 2004 A prosze bardzo.Deutsche Waffen u. Munitionsfabriken A.G., Lübeck-Schlutuphttp://www.zakee.ionichost.com/ - Niemcy 1923 -39 - Mauserhttp://www.poszukiwania.pl/portal/modules.php?name=News&file=article&sid=181Pozdrawiam
tasiek Napisano 16 Grudzień 2004 Autor Napisano 16 Grudzień 2004 do jaro5 :wiesz co po prostu mnie zatkało szukałem tego bicia wśród wytwórni różnych krajów i nie przyszło mi do głowy że to może być tak proste zmyliły mnie te dwa 0 na godzinie 3 i 9 może wiesz co one oznaczają no i wielkie dzięki
Jaro5 Napisano 16 Grudzień 2004 Napisano 16 Grudzień 2004 Witam..i nie przyszło mi do głowy że to może być tak proste" - czy ja wiem, znalezienie tych informacji wcale nie było takie proste, ja nie miałe tak prosto jak ty :DA co do tych O O to nie mają one konkretnego znaczenia (zwróć uwage na zestawienie tabelaryczne w artykule).Pozdrawiam
tasiek Napisano 16 Grudzień 2004 Autor Napisano 16 Grudzień 2004 do Jaro5 :mając na myśli prosto myślałem o tym że nie przyszło mi do głowy że to produkcja niemiecka gdybym do tego doszedł pewnie byłoby trochę łatwiej pozatym od niedawna mam stały dosęp do sieci jednak większość swoich zbiorów udaje mi się zidentyfikować mam jeszcze jedną łuskę o której nic mi nie wiadomo może ją ruszysz szczerze podziwiam twoje wiadomości o biciach i wiem że musiałeś nieżle się nasiedzieć przed kompem pozdrawiam
Jaro5 Napisano 16 Grudzień 2004 Napisano 16 Grudzień 2004 Niestety nie wiem :( . Wydaje mi się że to produkcja austro-węgierska, dokładnie fabryki z Hirtenbergu, ale pewności nie mam.Znać wszystkie wytwórnie niestety nie sposób :DPozdrawiam
tasiek Napisano 16 Grudzień 2004 Autor Napisano 16 Grudzień 2004 może ktoś zna te bicia oczywiście łuska mauser 7,92x57
tasiek Napisano 16 Grudzień 2004 Autor Napisano 16 Grudzień 2004 jeszcze dwie pierwsza niezbyt wyraźna więc podaję góra:I38A dół 7,9 obie mauser 7,92x57 do Jaro5 :też myślałem że to austria podobnie sygnowali amunicję do Menlichera jednak sama gwiazdka jest inna no ale zawsze dobrze jest mieć jeszcze coś do wyjaśnieniapozd
Jaro5 Napisano 16 Grudzień 2004 Napisano 16 Grudzień 2004 Witam ponowniePierwsza to produkcja grecka przeznaczona na export do Hiszpanii w okresie wojny domowej (stąd odmienny sposób kodowania). A fabryka to Greek Powder & Cartridge Co., Ateny.Druga to produkcja litewska, dokładnie ArtileriDirbtuvëswa.Pozdr
tasiek Napisano 16 Grudzień 2004 Autor Napisano 16 Grudzień 2004 mam też łuskę litewską sygnowaną L D czy zatem przed wojną na litwie funkcjonowały dwie wytwórnie amunicji i w jakich były one miastach temat jest mi szczególnie bliski bo mieszkam blisko litewskiej granicy
Pytanie
tasiek
prosze o identyfikację wytwórni lub przynajmniej kraju pochodzenia mi się to nie udało dlatego liczę na fachowców w tej dziedzinie
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.