Gość Napisano 22 Luty 2002 Napisano 22 Luty 2002 smigam juz od 2 lat po lasach i nic same niewypaly i odłamki albo jakies smieci!!!!sam juz nie wiem gdzie mam szukac i czy jest to moja wina czy sprzetu?? miszkam w okolicach łodzi i tereny tam sa super do poszukiwan ale mi jakos szczescie nie dopisuje!!! moze ktos zlituje sie i powie mi gdzie moge wyszperac pare drobiazgów??
Gość Napisano 22 Luty 2002 Napisano 22 Luty 2002 Farta kolego nie masz i tyle.Ale nie martw sie ja u siebie poltora roku biegalem zanim cos zaczolem znajdowac i teraz to wszyscy sa zszokowaniami tego co czasem znajduje.A jaki masz sprzet?
Gość Napisano 24 Luty 2002 Napisano 24 Luty 2002 Według mnie pierwszy krok to właśnie poszukiwania w literaturze. Chociaż nie mam jeszcze własnego detektora to już zrobiłem sobie listę obiecujących miejsc, które znalazłem w książkach i innych szpargałach. Drugim krokiem powinna być wizyta u Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków czy w odpowiednim muzeum w mieście i sprawdzenie czy te miejsca nie leżą na terenie stanowisk archeologicznych. Jeśli nie - to w teren...
Gość Napisano 24 Luty 2002 Napisano 24 Luty 2002 Właśnie jak jest z :1. Stanowiskami archeo?? Pytam się o to i to miejsce i oni mi mówią że jest bez stanowisk??? Niedawno przeczytałem że rcheolodzy trzymają stanowiska w tajemnicy więc może zdarzyć sięże powiedzą że teren jest czysty a okarze się inaczej ! I co na pewno nic na piśmie nie dostaniesz!!!2. Co z leśniczym jak ci spotka w lesie z wykrywaczem ???Nawet bez dołków w okolicy?>
Gość Napisano 24 Luty 2002 Napisano 24 Luty 2002 W ogóle okolice Łodzi są mocno penetrowane, z uwagi na dużą grupę poszukiwaczy. Najciekawsze tereny (moim zdaniem) są na zachód i południe od Łodzi :-).
Gość Napisano 24 Luty 2002 Napisano 24 Luty 2002 Past - ja napisałem jak ja to widzę w teorii bo jak napisałem jeszcze praktyki w tym nie mam. Ale jeśli jest jak piszesz to to jest niezły kawał hipokryzji - na nas psy wieszają a sami się zachowują jak rozwydrzone panienki.
Gość Napisano 25 Luty 2002 Napisano 25 Luty 2002 nie wiem czy tak jest oby nie , ale w naszym pięknym kraju lepiej przygotować się na najgorsze
Gość Napisano 26 Luty 2002 Napisano 26 Luty 2002 Do ciekawych znalezisk trzeba mieć szczęście ja w tym roku przy pierwszej wyprawie w okolicach Pabianic znalazłem 10 monet a moja wyprawa była by bardziej ciekawa gdybym był bardziej uparty gdyż z kolegom podzieliliśmy się na dwie grypy on np. lewą stronę penetruje a ja prawą po upływie godziny stwierdziłem że miejsce jest bez nadziejne i miałem zrezygnować, przenieś się gdzieś indziej w tym momencie kumpel na moich pagórkach które parę minut temu penetrowałem znalazł srebrnego dukata no to jeszcze raz przeleciałem teren i nic. Zrezygnowałem i poleciałem w ine miejsce gdzie znalazłem kilka monet, lecz nie tak ciekawych jak kolegi dukat.W drodze powrotnej przechodziliśmy kilka metrów koło dukata i szok kompletna lampa naftowa od samochodu STANLEI z 1905r.Ale nie ja ją znalazłem, lecz kumpel, który szedł koło mnie i w drodze powrotnej od niechcenia machał piszczałom a ja swoją wyłączyłem z lenistwa. I po tej wyprawie stwierdziłem, że nie morzna dopuszczać myśli że miejsce jest mało atrakcyjne powinno się kilka kro tnie wracać w te same miejsca aż za którymś razem okaże się że to jest ten dzień w którym wyciągamy ciekawe fanty. Mieszkam w Pabianicach chodzę z wykrywaczem od kilkunastu lat Szakal
Gość Napisano 27 Luty 2002 Napisano 27 Luty 2002 SprostowanieNie jestem numizmatykiem bardziej bym się porównywał do laika w tym temacie .Prawdo podobnie jest to Tynf lub Tymf (18) z 1756 i jest nadal srebrny. A lampę porównałem ze zdjęciem załączonym na stronie http://www.stanleymuseum.org/index.html i myślę, że się nie mylę że należała do w/w pojazdu a z monetą najprawdopodobniej pomyliłem nazwy.
Gość Napisano 28 Luty 2002 Napisano 28 Luty 2002 Czasem warto się zastanowić po co ja to robię ??? Najważniejsza jest wiedza,to kopalnia ~!Poszukiwania to ciąg wydarzeń,zależy co chcesz znależć ? Jeśli jakieś pierdoły to jest metoda na \ rumuna\" pozostaje śmietnik, jeśli nie to stary nie pękaj i w plener !!:-)))
Gość Napisano 1 Marzec 2002 Napisano 1 Marzec 2002 śmignij z łodzi na wschód. okolice Tomaszowa M i inowłodzi. droga z imowłodzi na radom za pilicą I i II wojna.ale ostrożnie. warto pochodzic po dawnych bagienkach w tym terenie. (teraz to torfowiska) z takiego wyrwałem mg 42 i kosz do bmw r 75 troche postrzelany. duzo pracuj ze starymi ludżmi z okolicy gdzie szukasz. czasami bardzo dokładne namiary mozna dostać. (okarz im cierpliwość ich pamięć już nie taka)
Gość Napisano 1 Marzec 2002 Napisano 1 Marzec 2002 co ty! dzięki niemu mam nowy wykrywacz. :) a wyciągnięte mp40 (poglądówka)pchnąłem za 200 pln
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.