Nebelwerfer Napisano 6 Listopad 2009 Napisano 6 Listopad 2009 Jeden z Niemieckich weteranów,Hans Wegener, po przeczytaniu książki potwierdził prawdziwość opowieści Sajera.To że nazwisko Sajera i paru innych bohaterów książki nie znalazły odzwierciedlenia w dokumentach spowodowane jest wojenną zawieruchą i ich zniszczeniem.Kto zna angielski niech zerknie tutaj:http://members.shaw.ca/grossdeutschland/sajer.htmPozdr!
bolas Napisano 6 Listopad 2009 Napisano 6 Listopad 2009 100-200 zł ? Nieźle się teraz cenią ... :)W takim razie polecam lekturę w wersji angielskiej. Można bez problemu kupić w UK za parę funtów i z wysyłką do PL wyjdzie znacznie taniej.Przykładowe aukcje można znaleźć tu:http://desc.shop.ebay.co.uk/i.html?_nkw=sajer+forgotten+soldier&_sacat=0&LH_TitleDesc=1&_trksid=p3286.m270.l1313&_dmpt=UK_Books_NonFictionBooks_NonFictionBooks_SM&_odkw=sajer+forgotten+soldier&_osacat=0&_rdc=1Nie czytałem polskiej wersji tej książki, ale lektura angielskiej mnie dosłownie uzależniła i do dziś uważam ją jedną z lepszych wojennych jakie czytałem. Niesamowicie wciągająca, dosłownie oderwać się nie można. Niby nie interesuje się specjalnie armią niemiecką, ale tą książkę czytałem już z 6-8 razy conajmniej.
AdamT Napisano 6 Listopad 2009 Napisano 6 Listopad 2009 Link jest ciekawy, jednak niczego nie potwierdza :)Sajerowi wytyka się wiele błędów, których nie powinien był popełnić. Trudno się przed nimi bronić upływem czasu i złą pamięcią. Sajer był weteranem albo nie, tak czy inaczej napisał powieść a nie biografię żołnierza GD. Swoją drogą jeśli Sajer pisarz to Sajer z powieści to nie był Sajerem i szukanie Sajera w papierach GD czy wspomnieniach weteranów jest bez sansu bo jeśli był tam jakiś Sajer to nie był tym poszukiwanym Sajerem.
Nebelwerfer Napisano 6 Listopad 2009 Napisano 6 Listopad 2009 Inny weteran,tym razem z GD, Rudolph Salvermoser zaprzeczył jakoby Sajer był oszustem.Major Spaeter,również z GD,po burzliwej korespondencji z Sajerem stwierdził iż eraz wierzy że Sajer mógł być żołnierzem GD"Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.