Nebelwerfer Napisano 6 Listopad 2009 Share Napisano 6 Listopad 2009 Jeden z Niemieckich weteranów,Hans Wegener, po przeczytaniu książki potwierdził prawdziwość opowieści Sajera.To że nazwisko Sajera i paru innych bohaterów książki nie znalazły odzwierciedlenia w dokumentach spowodowane jest wojenną zawieruchą i ich zniszczeniem.Kto zna angielski niech zerknie tutaj:http://members.shaw.ca/grossdeutschland/sajer.htmPozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 6 Listopad 2009 Share Napisano 6 Listopad 2009 100-200 zł ? Nieźle się teraz cenią ... :)W takim razie polecam lekturę w wersji angielskiej. Można bez problemu kupić w UK za parę funtów i z wysyłką do PL wyjdzie znacznie taniej.Przykładowe aukcje można znaleźć tu:http://desc.shop.ebay.co.uk/i.html?_nkw=sajer+forgotten+soldier&_sacat=0&LH_TitleDesc=1&_trksid=p3286.m270.l1313&_dmpt=UK_Books_NonFictionBooks_NonFictionBooks_SM&_odkw=sajer+forgotten+soldier&_osacat=0&_rdc=1Nie czytałem polskiej wersji tej książki, ale lektura angielskiej mnie dosłownie uzależniła i do dziś uważam ją jedną z lepszych wojennych jakie czytałem. Niesamowicie wciągająca, dosłownie oderwać się nie można. Niby nie interesuje się specjalnie armią niemiecką, ale tą książkę czytałem już z 6-8 razy conajmniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamT Napisano 6 Listopad 2009 Share Napisano 6 Listopad 2009 Link jest ciekawy, jednak niczego nie potwierdza :)Sajerowi wytyka się wiele błędów, których nie powinien był popełnić. Trudno się przed nimi bronić upływem czasu i złą pamięcią. Sajer był weteranem albo nie, tak czy inaczej napisał powieść a nie biografię żołnierza GD. Swoją drogą jeśli Sajer pisarz to Sajer z powieści to nie był Sajerem i szukanie Sajera w papierach GD czy wspomnieniach weteranów jest bez sansu bo jeśli był tam jakiś Sajer to nie był tym poszukiwanym Sajerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nebelwerfer Napisano 6 Listopad 2009 Share Napisano 6 Listopad 2009 Inny weteran,tym razem z GD, Rudolph Salvermoser zaprzeczył jakoby Sajer był oszustem.Major Spaeter,również z GD,po burzliwej korespondencji z Sajerem stwierdził iż eraz wierzy że Sajer mógł być żołnierzem GD"Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.