Zwierzak Napisano 10 Grudzień 2004 Autor Napisano 10 Grudzień 2004 Witam!Znajdowałem ostatnio takie coś. Materiał - aluminium, ale znajdowałem też mosiężne. Nie wiem co to jest. Myślę, że to bardzo popularny fancik z II Wojny, bo sporo tego wychodzi... Będę wdzięczny za identyfikację.Zwierzak
Zwierzak Napisano 10 Grudzień 2004 Autor Napisano 10 Grudzień 2004 Witam!Znajdowałem ostatnio takie coś. Materiał - aluminium, ale znajdowałem też mosiężne. Nie wiem co to jest. Myślę, że to bardzo popularny fancik z II Wojny, bo sporo tego wychodzi... Będę wdzięczny za identyfikację.Zwierzak
Władek Napisano 10 Grudzień 2004 Napisano 10 Grudzień 2004 Wygląda jak lontowa spłonka detonująca (pobudzająca) - ma jeden koniec zagnieciony (tam, gdzie wkłada się lont)... Takie spłonki zawierają wrażliwe na tarcie i ogień inicjujące materiały wybuchowe (miedziane są z piorunianem rtęci, aluminiowe bodaj z azydkiem ołowiu). Jeżeli mam rację - lepiej wyrzuć. Raczej niebezpieczne znalezisko!!!Pzdr.,W.
ARQ Napisano 11 Grudzień 2004 Napisano 11 Grudzień 2004 Potwierdzam!Kolega mietek ma całkowita racje i zawierają min. TRNO czyli trójnitrorezorcynian ołowiu (kto te nazwy wymyslał ;) )
geddon Napisano 11 Grudzień 2004 Napisano 11 Grudzień 2004 tak Mietek ma 100% rację - zabić to to nie zabije ale paluszki opier...ć może :)
mietek Napisano 10 Grudzień 2004 Napisano 10 Grudzień 2004 ano detonator, końcówka - ta zamknięta jest płaska, lub lekko wklęsła.Wciska się, toto w mat. wybuchowy, lont i bum.Nie brać, nie ruszać. Średnica tak, 0,5 cm, dł ze 4-5 cm.
Pytanie
Zwierzak
Witam!
Znajdowałem ostatnio takie coś. Materiał - aluminium, ale znajdowałem też mosiężne. Nie wiem co to jest. Myślę, że to bardzo popularny fancik z II Wojny, bo sporo tego wychodzi... Będę wdzięczny za identyfikację.
Zwierzak
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.