karas1979 Posted December 8, 2004 Author Posted December 8, 2004 Czy ktos z posiadaczy Whitesa Spectrum Eagle uzywa akumulatorow dodawanych przy kupnie razem z wykrywaczem. I w zwiazku z tym posiada zasilacz do ladowania tychze akumulatorkow??Jesli tak to prosilbym o podanie wartosci na wyjsciu z zasilacza, tzn ile volt i miliamper ( z naklejki znamionowej na zasilaczu). Pozdrawiam.karas1979
karas1979 Posted December 8, 2004 Author Posted December 8, 2004 Pytam bo nie wiem jaki zasilacz dobrac, tak by nie przegrzac tego akumulatora.
mrand Posted December 9, 2004 Posted December 9, 2004 Eagle Spectrum to dosyć stary wykrywacz i nie bardzo wierzę, że oryginalne akumulatory są jeszcze w pełni sprawne. Myślę, że warto kupić nowe. Ponieważ pobór prądu jest spory radzę wziąć akumulatory przynajmniej 2Ah lub więcej. Teraz ładowarka.4 szt akumulatorów CdNi (2000mAh) mają napięcie znamionowe 4.8V . W pełni naładowane (przyłączone do ładowarki) osiągają 6.0 - 6.2V. Prąd potrzebny do ładowania w tzw. trybie 10-cio godzinnym wynosi pojemność/10 czyli 200mA. Lepiej jeśli akumulatory dopuszczają możliwość ładowania w trybie 5-cio godzinnym, wówczas prąd podwaja się i wynosi 400mA (w przypadku akumulatora 2000mAh). Zatem ładowarka powinna być źródłem prądowym o wydajności 200 lub 400mA i napięciu wyjściowym bez obciążenia przynajmniej 9V. W praktyce może to być jakiś zasilacz o parametrach wyjściowych 9V/1A. Akumulator przyłączamy do niego poprzez odpowiednio dobraną żarówkę ograniczającą prąd do właściwej wartości. Czas ładowania pustego akumulatora w trybie 10-cio godz. ok 14 godz i w trybie 5-cio godz. ok. 6 godz. Końcowe napięcie ładowania przynajmniej 6V. Jest to rozwiązanie najprostsze bez żadnej automatyki, ale przy tym najtańsze. Jeśli chcesz iść w koszty, są świetne automaty jednak powyżej 200zł. PozdrawiamMrand
karas1979 Posted December 9, 2004 Author Posted December 9, 2004 Dzieki Mrand, a moze mialbys na zbyciu box na zwykle baterie do Spectruma?? Wiem, ze pasuje chyba od 5900/6000. Taki na 4 cele R14.Pozdrawiam.karas1979
mrand Posted December 9, 2004 Posted December 9, 2004 Jeśli Piotr (Proscan)tego nie ma, to oryginału zapewne i tak nie uda Ci się zdobyć. Proponuję kupić 2szt pojemników na baterie R14 i przykręcić je do płytki z laminatu szklanego, dorobić styki i problem z głowy. Jeśli nie boisz się niewielkiego powiększenia ciężaru, pragnę zwrócić Twoją uwagę, że 6V żelak" (akumulator ołowiowy) pasuje jak ulał do komory baterii. W takim przypadku potrzebna będzie nieco inna ładowarka. PozdrawiamMrand
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.