karas1979 Napisano 8 Grudzień 2004 Autor Napisano 8 Grudzień 2004 Czy ktos z posiadaczy Whitesa Spectrum Eagle uzywa akumulatorow dodawanych przy kupnie razem z wykrywaczem. I w zwiazku z tym posiada zasilacz do ladowania tychze akumulatorkow??Jesli tak to prosilbym o podanie wartosci na wyjsciu z zasilacza, tzn ile volt i miliamper ( z naklejki znamionowej na zasilaczu). Pozdrawiam.karas1979
karas1979 Napisano 8 Grudzień 2004 Autor Napisano 8 Grudzień 2004 Pytam bo nie wiem jaki zasilacz dobrac, tak by nie przegrzac tego akumulatora.
mrand Napisano 9 Grudzień 2004 Napisano 9 Grudzień 2004 Eagle Spectrum to dosyć stary wykrywacz i nie bardzo wierzę, że oryginalne akumulatory są jeszcze w pełni sprawne. Myślę, że warto kupić nowe. Ponieważ pobór prądu jest spory radzę wziąć akumulatory przynajmniej 2Ah lub więcej. Teraz ładowarka.4 szt akumulatorów CdNi (2000mAh) mają napięcie znamionowe 4.8V . W pełni naładowane (przyłączone do ładowarki) osiągają 6.0 - 6.2V. Prąd potrzebny do ładowania w tzw. trybie 10-cio godzinnym wynosi pojemność/10 czyli 200mA. Lepiej jeśli akumulatory dopuszczają możliwość ładowania w trybie 5-cio godzinnym, wówczas prąd podwaja się i wynosi 400mA (w przypadku akumulatora 2000mAh). Zatem ładowarka powinna być źródłem prądowym o wydajności 200 lub 400mA i napięciu wyjściowym bez obciążenia przynajmniej 9V. W praktyce może to być jakiś zasilacz o parametrach wyjściowych 9V/1A. Akumulator przyłączamy do niego poprzez odpowiednio dobraną żarówkę ograniczającą prąd do właściwej wartości. Czas ładowania pustego akumulatora w trybie 10-cio godz. ok 14 godz i w trybie 5-cio godz. ok. 6 godz. Końcowe napięcie ładowania przynajmniej 6V. Jest to rozwiązanie najprostsze bez żadnej automatyki, ale przy tym najtańsze. Jeśli chcesz iść w koszty, są świetne automaty jednak powyżej 200zł. PozdrawiamMrand
karas1979 Napisano 9 Grudzień 2004 Autor Napisano 9 Grudzień 2004 Dzieki Mrand, a moze mialbys na zbyciu box na zwykle baterie do Spectruma?? Wiem, ze pasuje chyba od 5900/6000. Taki na 4 cele R14.Pozdrawiam.karas1979
mrand Napisano 9 Grudzień 2004 Napisano 9 Grudzień 2004 Jeśli Piotr (Proscan)tego nie ma, to oryginału zapewne i tak nie uda Ci się zdobyć. Proponuję kupić 2szt pojemników na baterie R14 i przykręcić je do płytki z laminatu szklanego, dorobić styki i problem z głowy. Jeśli nie boisz się niewielkiego powiększenia ciężaru, pragnę zwrócić Twoją uwagę, że 6V żelak" (akumulator ołowiowy) pasuje jak ulał do komory baterii. W takim przypadku potrzebna będzie nieco inna ładowarka. PozdrawiamMrand
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.