Skocz do zawartości
  • 0

Dziwne bicie mausera

Wraith

Pytanie

Napisano
Wśród łusek zwyczajnych" z zakładu Polte (wszystkie elaborowane, roczniki 1934-36) znalazłem cudo z takimi biciami:
12ta P
3cia 1
6ta 34
9ta S.S.
Też łuska na boku elaborowana.
Zakłady DWM dostawały w okresie późniejszym zamównienia na łuski dla SS. Polte wcześniej? Czy o co tu chodzi...?

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wśród łusek zwyczajnych" z zakładu Polte (wszystkie elaborowane, roczniki 1934-36) znalazłem cudo z takimi biciami:
12ta P
3cia 1
6ta 34
9ta S.S.
Też łuska na boku elaborowana.
Zakłady DWM dostawały w okresie późniejszym zamównienia na łuski dla SS. Polte wcześniej? Czy o co tu chodzi...?
Napisano
Ta łuska nie ma nic wspólnego z formacją ss. To oznaczenie wówczas nowego typu pocisku (s.s.). Później oznaczano go symbolem s*(jeśli czegoś nie pokręciłem). W którymś numerze odkrywcy czytałem o tym.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam
To moze od początku.
SS to faktycznie oznaczenie pocisku cięzkiego (Schweres Spitzgeschoss). W ten sposób pocisk ciężki oznaczano jedynie w latach 1933-34, przechodząc następnie na znakowanie systemem kolorów na dnie łuski i na pocisku.
Natomiast S* jest to kod materiałowy łuski (łuska z mosiądzu o składzie 72%miedzi i 28% cynku), nie mający nic wspólnego z rodzajem pocisku.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie