d2io83k Napisano 7 Grudzień 2004 Autor Napisano 7 Grudzień 2004 Chcialem zapytac sie profesionalistow co sadzicie o tym helmie, jest to moj pierwszy helm niemiecki ktory odnowilem, i nie wiem czy wyszedl mi dobrze czy nie (farba jest czarna a nie feldgrau bo nie wiedzialem gdzie ja mozna dorobic ale teraz juz wiem :P)
Boruta Napisano 8 Grudzień 2004 Napisano 8 Grudzień 2004 Wszystko załeży od stanu blachy, mi wygląda tak sobie, na pewno nie dało by się kogoś oszukać, że to oryginał. Ja bym użył więcej szpachli.Po za tym pasek taki sobie i wg mnie założony odwrotnie.Ja mam jeszcze gorzej odnowionego, może kiedyś go poprawię.Pozdrawiam
Frozzer Napisano 8 Grudzień 2004 Napisano 8 Grudzień 2004 co tu duzo mowic, musisz jeszcze popracowac, niedosc ze nie przylozyles sie do samego szpachlowania, to szlifowanie szpachli odwaliles byle szybciej, o malowaniu i kalce" nie wspomnejeszcze musisz troche pocwiczyc :-)no ale nie odrazu (....) zbudowano (odnowiono) :-)
Łukasz Napisano 14 Grudzień 2004 Napisano 14 Grudzień 2004 Witam! Zgodzę się z poprzednikami. Ze zdjęcia wynika, że strasznie spieszyłeś się chcąc jak najszybciej wymalować garnek. To duży błąd. Chcąć odnawiać hełmu musisz uzbroić się w cierpliwość. Pamiętaj, że szpachlę gładzi się dopiero, gdy dokładnie wyschnie. Jeśli zostają jakieś nierówności to nie zaszkodzi ponownie nałożyć niewielkiej ilości masy. Świeżo zaszpachlowanego hełmu nie susz blisko kaloryfera, najlepiej połóż go w miejscu niedostępnym dla domowników i spokojnie odczekaj. Powierzchnię równaj bardzo drobnym papierem ściernym (z początku 90 przez 150 aż do ok. 200). Dzięki temu uzyskasz gładką warstwę gotową po nałożenia farby podkładowej. Po tych zabiegach hełm zamaluj 2 warstwami minii. Dopiero na nią idzie farba kamuflażowa. Myślę, że moje wskazówki pomogą Ci w dalszej pracy! Pozdrawiam, Łukasz P.s. Jeśli malujesz iemca" na czarno to o ile pamiętam do tego nadaje się jedynie M35 i muszą być inne kalki SS.
j35 Napisano 14 Grudzień 2004 Napisano 14 Grudzień 2004 Witam .Mam pytanie,jaka szpachla się do tego najlepiej nadaje?I pyt. nr.2-czy farbą nawierzchniową może być farba modelarska, czy musi to być twardszy lakier.Pzdr Jarek.
Barnaba Napisano 14 Grudzień 2004 Napisano 14 Grudzień 2004 witama tle widze model niszczyciela ORP Piorun 1:200 z MM. Ciekawe jak on zastał wykonany?pzdrBarnabaaus Dt. Eylau
berthie Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Szpachla moze byc samochodowa. Jak hełm ma dziury albo pęknięcia to w te miejsca dobrze jest dać szpachle z włóknem szklanym, na cały hełm nie warto bo sie gorzej szlifuje.pozdro
Łukasz Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Witam! J35, ja używałem zawsze farby modelraskiej. Pozdrawiam, Łukasz
P.Siemieńczuk Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Ja jeszcze nie odnawiałem żadnego hełmu, ale mam małe pytanie: ile takiej farby nmodelarskiej idzie na jeden hełm?I jakich używacie?: humbrol,astra,pactra,testorsPytam,bo jestem i kolekcjonerem i modelarzem...
Łukasz Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Witam! Ja na malowanie pędzlem M35 zużyłem jedną puszeczkę farby Aster, niestety nie pamiętam już numeru. Pozdrawiam, Łukasz
P.Siemieńczuk Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Aster to chyba najlepiej się opłaca bo te farby są tańsze od innych.A czy jako szpachlę można użyć modelarskiej? np. Wamod
j35 Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Dzięki Panowie za rady.Myślałem o szpachli modelarskiej ze względu na łatwość jej obróbki,ale niewiem jak się będzie rzymać" hełmu.Jesli chodzi o lakier,to nie wiem co jest korzystniejsze,użyć orginalnej farby modelarskiej i potem pokryć całość twardym lakierem bezbarwnym,czy może od razu nałożyć na podkład dobrany lakier z mieszalni.Pzdr.Jarek
comet.pl Napisano 16 Grudzień 2004 Napisano 16 Grudzień 2004 Pozwoliłeś sobie na wariacje na temat: .................. . Widzę, że humr ci dopisuje. Ten sprzęt mógłby grać, w gwiezdnych wojnach.Jeżeli to ma być hełm, ktory chcesz założyć na głowę, a tym samym narazić skorupę na uszkodzenia to nie stosuj szpachli innych niż samochodowe. Są pewne. Nie odpadną i kładzie się je na gołą blachę. Na te kratery w sam raz. Chociaż nad gustami się nie dyskutuje. Podobno. pz. comet
luger Napisano 18 Styczeń 2005 Napisano 18 Styczeń 2005 A juz myślałem że zacząłeś cenić swoją robotę;) NIestety pomyliłem się;(http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39739875
KudłatyHD Napisano 5 Luty 2005 Napisano 5 Luty 2005 Ja mam też hełm po fachowej" renowacji, ale był tani:) i teraz chce nad nim troszeczke popracoqwać, szpachla juz popękała. Czy zdzierać farbe czy poprostu nałożyć nową warstwe fasrby a najpierw zedrzeć starą i pomalowac jeszcze raz??
SSzuder Napisano 6 Luty 2005 Napisano 6 Luty 2005 hmmm mi się wydaje, czy tam jest podpinka z hełmu wz. 40/50? :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.