Skocz do zawartości

Hełm niemiecki

d2io83k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcialem zapytac sie profesionalistow co sadzicie o tym helmie, jest to moj pierwszy helm niemiecki ktory odnowilem, i nie wiem czy wyszedl mi dobrze czy nie (farba jest czarna a nie feldgrau bo nie wiedzialem gdzie ja mozna dorobic ale teraz juz wiem :P)

Napisano
Wszystko załeży od stanu blachy, mi wygląda tak sobie, na pewno nie dało by się kogoś oszukać, że to oryginał. Ja bym użył więcej szpachli.
Po za tym pasek taki sobie i wg mnie założony odwrotnie.
Ja mam jeszcze gorzej odnowionego, może kiedyś go poprawię.
Pozdrawiam
Napisano
co tu duzo mowic, musisz jeszcze popracowac, niedosc ze nie przylozyles sie do samego szpachlowania, to szlifowanie szpachli odwaliles byle szybciej, o malowaniu i kalce" nie wspomne

jeszcze musisz troche pocwiczyc :-)
no ale nie odrazu (....) zbudowano (odnowiono) :-)
Napisano
Witam! Zgodzę się z poprzednikami. Ze zdjęcia wynika, że strasznie spieszyłeś się chcąc jak najszybciej wymalować garnek. To duży błąd. Chcąć odnawiać hełmu musisz uzbroić się w cierpliwość. Pamiętaj, że szpachlę gładzi się dopiero, gdy dokładnie wyschnie. Jeśli zostają jakieś nierówności to nie zaszkodzi ponownie nałożyć niewielkiej ilości masy. Świeżo zaszpachlowanego hełmu nie susz blisko kaloryfera, najlepiej połóż go w miejscu niedostępnym dla domowników i spokojnie odczekaj. Powierzchnię równaj bardzo drobnym papierem ściernym (z początku 90 przez 150 aż do ok. 200). Dzięki temu uzyskasz gładką warstwę gotową po nałożenia farby podkładowej. Po tych zabiegach hełm zamaluj 2 warstwami minii. Dopiero na nią idzie farba kamuflażowa. Myślę, że moje wskazówki pomogą Ci w dalszej pracy! Pozdrawiam, Łukasz
P.s. Jeśli malujesz iemca" na czarno to o ile pamiętam do tego nadaje się jedynie M35 i muszą być inne kalki SS.
Napisano
Witam .
Mam pytanie,jaka szpachla się do tego najlepiej nadaje?
I pyt. nr.2-czy farbą nawierzchniową może być farba modelarska, czy musi to być twardszy lakier.
Pzdr Jarek.
Napisano
Szpachla moze byc samochodowa. Jak hełm ma dziury albo pęknięcia to w te miejsca dobrze jest dać szpachle z włóknem szklanym, na cały hełm nie warto bo sie gorzej szlifuje.
pozdro
Napisano
Ja jeszcze nie odnawiałem żadnego hełmu, ale mam małe pytanie: ile takiej farby nmodelarskiej idzie na jeden hełm?
I jakich używacie?: humbrol,astra,pactra,testors
Pytam,bo jestem i kolekcjonerem i modelarzem...
Napisano
Dzięki Panowie za rady.Myślałem o szpachli modelarskiej ze względu na łatwość jej obróbki,ale niewiem jak się będzie rzymać" hełmu.Jesli chodzi o lakier,to nie wiem co jest korzystniejsze,użyć orginalnej farby modelarskiej i potem pokryć całość twardym lakierem bezbarwnym,czy może od razu nałożyć na podkład dobrany lakier z mieszalni.
Pzdr.Jarek
Napisano
Pozwoliłeś sobie na wariacje na temat: .................. .
Widzę, że humr ci dopisuje. Ten sprzęt mógłby grać, w gwiezdnych wojnach.

Jeżeli to ma być hełm, ktory chcesz założyć na głowę, a tym samym narazić skorupę na uszkodzenia to nie stosuj szpachli innych niż samochodowe. Są pewne. Nie odpadną i kładzie się je na gołą blachę. Na te kratery w sam raz.
Chociaż nad gustami się nie dyskutuje. Podobno.
pz. comet
  • 4 weeks later...
Napisano
A juz myślałem że zacząłeś cenić swoją robotę;) NIestety pomyliłem się;(
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39739875
  • 3 weeks later...
Napisano
Ja mam też hełm po fachowej" renowacji, ale był tani:) i teraz chce nad nim troszeczke popracoqwać, szpachla juz popękała. Czy zdzierać farbe czy poprostu nałożyć nową warstwe fasrby a najpierw zedrzeć starą i pomalowac jeszcze raz??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie