hawk21 Napisano 6 Grudzień 2004 Autor Napisano 6 Grudzień 2004 Witamprosze o identyfikacje tego dziwnego znaleziska..Wykonane ze srebra..jakis moty wazy z kwiatami chyba..i jakies niezrozumiale napisy chyba..Pokryte stara patyna w niektorych miejscach...Srednica ok. 3 cm..Prosze o sugestie co to moze byc? I jaki okres pochodzenia,PozdrawiamArek
hawk21 Napisano 6 Grudzień 2004 Autor Napisano 6 Grudzień 2004 i druga strona...nie wiem czy ma to zwiazek..ale w tym miejscu trafiono tez monete rzymska.
Boruta Napisano 8 Grudzień 2004 Napisano 8 Grudzień 2004 Wg mnie to będzie jakaś moneta.Może wrzuć to do pokrewnego działu.Pozdrawiam
hawk21 Napisano 8 Grudzień 2004 Autor Napisano 8 Grudzień 2004 Dzieki..a jakis okres moze ci sie kojarzy?
Boruta Napisano 8 Grudzień 2004 Napisano 8 Grudzień 2004 To z tyłu to jakby snop no i duże ubytki srebra, więc pewnie z epoki rzymskiej.Pozdrawiam
hawk21 Napisano 8 Grudzień 2004 Autor Napisano 8 Grudzień 2004 Dzieki wskazowkom znajomego ..przypatrzylem sie i widac na tej monecie ( bo to chyba juz wiadomo ) nie wazę ale motyw kielicha eucharystycznego...Zasugerowal mi ze jednak to moze byc sredniowiecze..Pozdrawiam
hangedman Napisano 16 Marzec 2006 Napisano 16 Marzec 2006 tak.. faktycznie kielich. Ale wydaje mi się ze z lewej strony domniemanego kielicha jest postać. Dlatego sugeruje że jest to płonący ołtarz a nie kielich. Wygląda na rzymską ale nie mam pewności. Fatalny stan monety. Pozdrawiam
romcio Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 witam to moneta i w dodatku chyba rzymska? w pamięci utrwalił mi się wizerunek ,moze winorosli?(CZARNO-BIAŁY LEKSYKON MONET W WYDANIU BRYTYJSKIM-COINS) ALE NA TYM FORU NIE BRAKUJE SPECJALISTOW-AMATOROW ,którzy zawstydziliby swoja wiedzą nie jednego numizmatyka.cierpliwosci.pozdrawiam
hangedman Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 Stawiam na Rzym. Przedstawienia płonących ołtarzy są dość powszechnym motywem monet rzymskich. Obok dwa przykłady monet. Pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 oczywiście foto nie identyfikuje monety z wątkuprofil w praworzadko stawiane literysugeruję głowę w wieńcu"po zważeniu można określić w przybliżeniu miarę" monetybardzo rzymopodobna
Wercyngetoryks Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 Dodam tylko, że jakby posrebrzana może fals z epoki?
getton Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 Raczej srebro.Reszta to korozja od leżenia w ziemi...
MEKO Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 To rodzaj monety z Zgorzelca niepamiętam z jakiego okresu . A napisy są po Żydowsku .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.