Skocz do zawartości
  • 0

Świeczniki ze strychu

marucha271

Pytanie

Napisano

witam wszystkich
mam prośbę o zidentyfikowanie tych oto świeczników,chodzi mi mianowicie o określenie okresu z jakiego pochodzą,tudzież o region w którym mogły być wykonane i w ogóle cokolwiek w tym temacie.znalezione na strychu mojego dziadka który mieszkał na zamojszczyźnie.
wielkie z góry dzięki,za wszystkie komentarze.
pozdro600v!

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Sprawdz może są jakieś sygno.Nie wiem jakie są duże ale mi podchodzą pod świeczniki z cerkwi{zamojskie -trochę tam cerkwi było).No ale byc może się mylę.
Napisano
ostatnio wpadło mi wręce, coś podobnego... ale mniejsze było. Pogadałem z muzealnikiem i powiedział XVIII/XIX w. Przez analogię możesz przyjąć podobne datowanie. Najlepiej to pogadaj z jakimś historykiem.
Nie mając, żadnych sygnatur możesz być pewnym, że nie ustalisz dokładnej daty.
Ps.
Nie sprzedawaj tego, bo nie dostaniesz za to wielkich pieniędzy... za kilkanaście lat (o ile teraz masz naście albo eścia)docenisz walory estetyczne tych świeczników.

Pozdrawka
Napisano

witam wszystkich
mam prośbę o zidentyfikowanie tych oto świeczników,chodzi mi mianowicie o określenie okresu z jakiego pochodzą,tudzież o region w którym mogły być wykonane i w ogóle cokolwiek w tym temacie.znalezione na strychu mojego dziadka który mieszkał na zamojszczyźnie.
wielkie z góry dzięki,za wszystkie komentarze.
pozdro600v!

Napisano
sygnatur nie mają,niestety,ale znajomy podpowiedział mi,że sporo tego wyrabiano w manufakturach,sidział gość i klepał"świeczniki,każda para podobna trochę do innych.
a sprzedawać tego nie zamierzam-bo to przecie PAMIĄTKA!
dzięki wszystkim.
pozdro600v!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie