Gambit Napisano 5 Grudzień 2004 Autor Napisano 5 Grudzień 2004 Witam.Zajmuję się historią życia poetki i pisarki Niny Rydzewskiej, debiutującej w Kwadrydze, mieszkającej kiedyś w Warszawie a po wojnie w Szczecinie. W jej kalendarzyku kieszonkowym znalazłem zapis Kancelaria cmentarza Powązkowska 14, grób Jadzi: Kw. 235, rząd 6 grób 15" Między Kw. a 235 jest jakby wstawione 70 jakby ktoś zapomniał wpisać tej siedemdziesiątki. Ale nie wiem czy to ma oznaczać Kwaterę 70235 czy tylko 235 a 70 jest nie związane z numerem kwatery.Mam prośbę, czy ktoś z Wawy mógłby - może przy okazji - spróbować odnaleźć ten grób i zrobić kilka fotek? Jeśli jeszcze istnieje... Może ma ktoś informacje o okresie życia Rydzewskiej w Warszawie. Pracowała ona w latach 1935-1939 w Generalnym Inspektoracie Sił Zbrojnych - wtedy nazywała się Zahira Baytugan bo przeszła na islam.Z góry wielkie dzięki - w razie podobnej sytuacji mogę służyć pomocą wywiadowczą" na terenie Szczecina :)Pozdrawiam serdecznie.
Gambit Napisano 5 Grudzień 2004 Autor Napisano 5 Grudzień 2004 Jej legitymację podbijał Szef Biura Personalnego w Ministerstwie Spraw Wojskowych w Warszawie płk Misiąg. Może ma ktoś jego fotkę - Misiąg walczył pod Pszczyną: Rejon Pszczyny obsadzał słaby oddział wydzielony "Ignacy (płk. Ignacy Misiąg) z 6 DP. Oddział znajdował się na pozycji: Branica, Brzeźce, Wisła Wielka." Mam trochę fotografii Rydzewskiej z czasu jej pracy w Biurze Personalnym i nie wiem czy na tych zdjęciach widnieje w/w płk Misiąg czy nie... :( Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.