sskaktus Napisano 3 Grudzień 2004 Autor Napisano 3 Grudzień 2004 WitamOstatnio trafiły mi sie trzy takie oto pociskiWszelkie wymiary na zdjeciuprosze o identyfikacjepozdr.Kaktus
piterrr Napisano 5 Grudzień 2004 Napisano 5 Grudzień 2004 Te trzy pociski mogą jak najbardziej pochodzić z czasów powstania styczniowego.Pierwszy z lewej to pocisk Nesslera używany w broni wojskowej gładkolufowej (karabinach kapiszonowych), stąd tak duża średnica.Pocisk w środku to typ Minie stosowany m.in. w armii carskiej, w karabinach kapiszonowych wz. 1856, kal. 15,24 mm. Ostatni pocisk wystrzelono najprawdopodobniej z rewolweru Lefaucheux. Broń tego typu była w użyciu w powstaniu 63. Pocisk należy do pocisków długich tępołukowych. Do powstańczych Coltów i Adamsów stosowano inne pociski.Pozdrawiampiterrr
kibic Napisano 4 Grudzień 2004 Napisano 4 Grudzień 2004 Pocisk nr 1 to wg mnie myśliwski,tzw. breneka do luf gwintowanych i to chyba dość stary wzór.Pionki nadal produkują bezpłaszczowe breneki(niewiele różniące się zewnętrznie),niemniej współczesne posiadają zabezpieczenia przeciwko zaołowianiu lufy.Breneka do luf gładkich wygląda zupełnie inaczej.Co do pozostałych... myślę że również pochodzą z broni mysliwskiej.Wskazywałoby na to wydrążone miejsce w tylnej części pocisku(czasem bywa stożek).A może odezwie się jakiś myśliwy?Byle nie kłusownik z Mauserem:))
mis Napisano 4 Grudzień 2004 Napisano 4 Grudzień 2004 witammyśle ze to nie sa pociski do broni mysliwskiej znajduje takie na poligonie pruskimtakich pocisków uzywano w powstaniu styczniowympozdr mis
Pytanie
sskaktus
Witam
Ostatnio trafiły mi sie trzy takie oto pociski
Wszelkie wymiary na zdjeciu
prosze o identyfikacje
pozdr.
Kaktus
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.