Skocz do zawartości

Identyfikacja niemieckiej jednostki LW

Anaba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam forumowiczów,

Kieruję do Was moją prośbę.
Potrzebuję informacji na temat Luftwaffen-Jäger-Bataillone z.b.V. lub konkretnie samej 3 Kompanie Luftwaffen-Jäger-Bataillone z.b.V.
Szukam czegokolwiek! Od fantów, poprzez zdjęcia, informacje, zadowoli mnie COKOLWIEK, jako że nie potrafię nic o tym znaleźć ani w internecie ani w literaturze. Udało mi się jedynie na stronie http://www.feldgrau.com/l-infanterie.html potwierdzić istnienie tego batalionu ZBV (do zadań specjalnych).
Uprzejmie proszę o jakąkolwiek pomoc!

Serdecznie pozdrawiam i dziękuje za każdy odpis,
Anaba
Napisano
drogi kolego musisz jeszcze przynajmniej podac numer batalionu który cię interesuje....batalionów zbv było 10..także troszke więcej precyzji a może coś wskóram w tej sprawie..pozdrawiam
Napisano
W liście, który przysłało mi Deutsche Dienststelle na temat żołnierza LW piszę tak, cytuje:

3. Kompanie Luftwaffen-Jäger-Bataillon zur besonderen Verwendung 2"

Ta liczba w/g mnie to był stopień z.B.v, ale teraz mnie koledzy oświeciliście! To z pewnością jest numer batalionu, jako że z numeracją z.B.v się nie spotkałem.
Mam nadzieję że Was to, Koledzy, naprowadzi.
Gorąco dziękuje i pozdrawiam,

Anaba
Napisano
z pewnościa chodziło im o to:
See Luftwaffen-Feld-Bataillon z.b.V. 2.
jak wróce to poszukam coś na ten temat bo chyba mam coś tam..ale gdzie to dokładnie nie pamiętam..:)
pzdr.chinczyk
Napisano
Wielkie dzięki!

To See" przed nazwą mnie niepokoi.
Słyszałem o samolotach przeznaczonych dla Kriegsmarine, ale żeby strzelcy Luftwaffe? Czekam niecierpliwie na informację!

Żołnierz o którego jest całe halo stacjonował we Francji, a następnie został przerzucony na Ostfront, w okolice Leningradu gdzie walczył w stopniu Gefreitera aż do 24.07.1944, gdzie był widziany ostatnio w okolicach Raum Ostrow/Nordrussland".

Pzdr
Anaba
Napisano
Panowie!

Znalazłem coś, to na pewno ta jednostka bo zgadza się miejsce gdzie stacjonował.

Luftwaffen-Feld-Bataillon z.b.V. 2

Kommandeure:

ObLt Hermann Schütze, 11.42 - 2.43

ObLt Graf von Korff Schmising-Kerssenbrock, 3.43 - ?

Formed 20.11.42 from I./Luftwaffen-Feld-Regiment 3 (Bewährungstruppe). In October 1943 renamed Luftwaffen-Jäger-Bataillon z.b.V. 2. Disbanded in Autumn 1944. Served at Staraja Russa and Ostrov, Northern Russia, 1943/44 as Heerestruppe.

Dziękuje Tuna!
Dalej posiadam jedynie to, jeśli coś macie to gorąco proszę o zamieszczenie.

Pzdr
Anaba

PS. Sprawa jest konkretniejsza bo chodzi o .. rodzinę!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie