Znalazłem takie ładunki na terenie Torunia w pobliżu byłego lotniska wojskowego więc może to mieć związek z lotnictwem (ale nie musi). Są to ładunki wykonane z cynku, w kształcie walca, pomalowane na typowy zielony kolor z napisami od szablonu o treści:
6cm Lg 47/45 tsa
oraz:
6cm Lg 53/45 tsa
Średnica rzecz jasna 6 centymetrów. Jak widać jeden z ładunków (bo chyba Lg" to skrót od niem. Ladung" czyli ładunek) jest pozbawiony części dolnej, kótra zawiera komorę z prochem nitrocelulozowym, takim jaki był używany w amunicji strzeleckiej. Proch w kształcie ściętych ukośnie wałeczków w kolorze zielonym. Pośrodku mosiężna spłonka a po bokach 4 symetryczne otwory przykryte pierwotnie cienką blaszką aluminiową (uszkodziłem wysypując proch).
Zastanawiające jest dlaczego ładunki" noszą różne oznaczenia.
Prosiłbym o idnetyfikację tego znaleziska, jak również określenie czy jest to coś rzadkiego? Do tej pory z takim czymś się nie spotkałem.
PS. Był jeszcze piąty ładunek ale ostrzelany z broni (pistoletu lub karabinu), przez co zniszczony.
Pytanie
Voucur
Znalazłem takie ładunki na terenie Torunia w pobliżu byłego lotniska wojskowego więc może to mieć związek z lotnictwem (ale nie musi).
Są to ładunki wykonane z cynku, w kształcie walca, pomalowane na typowy zielony kolor z napisami od szablonu o treści:
6cm Lg
47/45
tsa
oraz:
6cm Lg
53/45
tsa
Średnica rzecz jasna 6 centymetrów. Jak widać jeden z ładunków (bo chyba Lg" to skrót od niem. Ladung" czyli ładunek) jest pozbawiony części dolnej, kótra zawiera komorę z prochem nitrocelulozowym, takim jaki był używany w amunicji strzeleckiej. Proch w kształcie ściętych ukośnie wałeczków w kolorze zielonym. Pośrodku mosiężna spłonka a po bokach 4 symetryczne otwory przykryte pierwotnie cienką blaszką aluminiową (uszkodziłem wysypując proch).
Zastanawiające jest dlaczego ładunki" noszą różne oznaczenia.
Prosiłbym o idnetyfikację tego znaleziska, jak również określenie czy jest to coś rzadkiego? Do tej pory z takim czymś się nie spotkałem.
PS. Był jeszcze piąty ładunek ale ostrzelany z broni (pistoletu lub karabinu), przez co zniszczony.
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.