Skocz do zawartości
  • 0

pomocy! co to za plecak?

a_buk

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Faktycznie na twoim plecaku nie ma kieszeń. Błędnie zinterpretowałem jako kieszenie wewnetrzne klapy tornistra. Ale wsumie przynajmniej w literaturze ktura posiadam w plecaku tym wystepuja boczne kieszenie nie wiem tylko czy były one integralna częścia całości czy moze dawały sie odczepic, choc raczej obstawiał bym pierwsza mozliwosć nie stety nie jestem specjalista od francuskiego sprzetu z II WŚ Wiem jednak że Tornister ten jest częscia systemu oporzadzenia wprowadzonego do armii francuskiej w 1935 roku. W skład tego systemu wchodził oprócz tornistra chlebak, maska P-gaz, skórzany brazowy pas główny z ładownicami i szelkami . Oprócz tego do tornistra doczepiany był tzw chlebak dolny9przepisy przewidywały, że miał on byc przewozony na samochodzie kompanijnym. Jesli chodzi o informacje na temat uzytkowników taakich tornistrów to wiem że od 1935 roku nie udało się wyposazyc całej armii francuskiej w takie oporzadzenie dlatego czasami jednostki drugo liniowe uzywału oporzadzenia których wzory pochodziły jeszcze z I WŚ takiego oporzadzenia uzywali w okresie organizacyjnym takze żołnierze WP we Francji. otrzymali oni tornistry wz 35 jak i oporzadzenie tego typu na krótko przed walkami we francjii w 1940 roku. Poniewaz jednostki Armii francuskiej formowane po ladowaniu w Normandji do walki z niemcami były często wyposarzane w przedwojenny sprzet francuski to chyba tego plecaka tam też używano. To tyle co wiem na ten temat Pozdrawiam !!!
Napisano
To jest chyba faktycznie francuski tornister wz.35, Czy mi sie wydaje czy brakuje w nim klap zamykajacych boczne kieszenie i szelek. Te dwa pierscienie na klapie jeden nizej drugi nieco wyzej służyły do troczenia menażki.ciekawy fant
Pozdrawiam!!!
Napisano
To nie jest plecak wz.35. tylko wz.18../ nie pamiętam dokładnie , wz.35 jest nie usztywniony / mam taki / kolor zdecydowanie zielony, poza tym wz. posiada dwie boczne kieszonki....
Napisano
Na wewnętrznej stronie ma trzy pieczątki? Jedna z nich to okrągła z napisem:
200 2TE FRANCAISE PARIS (cyfry 2 to może być także litea Z)
Napisano
Digger serdeczne dzięki za tak wyczerpujące informacje. Ta wiedza na temat tego tornistra na dzień dzisiejszy jest dla mnie wystarczająca. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam !!
Napisano
Dzięki Digger za rzucenie światła na ten fant. Szelek faktycznie brakuje, ale nie widzę też żadnych bocznych kieszeni.Czy możesz napisać kiedy i jakie formacje używały taki sprzęt??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie