Skocz do zawartości
  • 0

Od pepeszy łuski dwie

P.Siemieńczuk

Pytanie

Napisano

Witam!
Mam tu dwie takie łuski od pepeszy i nie wiem co oznaczają niektóre symbole na spodzie.Na zdjęciu obok pierwsza. 43 to pewnie rok produkcji. Na godzinie 12 jest jeszcze słabo widoczna litera T.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ta druga (bez dołka" na spłonce) to jest od rozbrojonego naboju. A czyściłem tak: na 5 minut w fosolu, a potem spłukac bieżacą wodą i po całej łusce przejechać taką okrągłą szczotką drucianą osadzoną na szlifierce dremel.
Zresztą wszystkie male łuski tak czyszczę i zawszę osiągam zadowalający efekt. A jak czyścicie stalowe łuski? Bo dzisia dostałem taką jedną od mausera w niezłym stanie.
Napisano
Wszystko tak jak napisał kol. mietek:-).Specjalnie napisałem że ta amunicja została wymyślona" w ZSRR,bo Tokariew konstruując TTke" skopiował ammo 7,63 mauserowskie i tak powstał nabój 7,62 x 25 wz.30.

Pozdrawiam,koMandir.
Napisano

Witam!
Mam tu dwie takie łuski od pepeszy i nie wiem co oznaczają niektóre symbole na spodzie.Na zdjęciu obok pierwsza. 43 to pewnie rok produkcji. Na godzinie 12 jest jeszcze słabo widoczna litera T.

Napisano
Są to łuski od ammo 7,62 X 25mm wz.30.Amunicja ta została wymyslona" w ZSRR i zastosowana najpierw w pistolecie TT, a potem także w pistoletach maszynowych PPSZ i PPS.

PZDR,koMandir.
Napisano
Aha, teraz rozumiem. Ale obie łuski różnią się kształtem spodu i oznaczeniami. Czy na podstawie tego można stwierdzić, które są od TT, a które produkowane specjalnie dla pepeszy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie