Guest Posted December 9, 2002 Share Posted December 9, 2002 Witam wszystkich.Znalazłem Wasze forum przypadkowo ale po przeczytaniu kilkunastu watkow stwierdzilem, ze o ciekawych rzeczach tu piszecie. Chcialbym tez dodac cos od siebie. Czy ktos z Was zna okolice miejscowosci Chechlo, niedaleko Kluczy, Olkusza? Pod koniec lat osiemdziesiatych wedrowalem tamtedy i pamietam, ze przy ostatnim gospodarstwie przy szlaku turystycznym w kierunku miejscowosci Rodaki pod plotem stalo dzialo p-lot. Koledzy ktorzy chodzili tamtedy wczesniej mowili, ze miejscowe dzieci uzywaly tego dziala jako karuzeli poniewaz lufa bez problemow się obracala. Nie wiem czy dalej tam stoi, ale moze ktos z Was wie co to było (jest?)za dzialo?PozdrawiamMariusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 10, 2002 Share Posted December 10, 2002 Witam!Bylem tam ostatnio i rozmawialem z jednym z autochtonow.Z tego co opowiadal poza bardzo wieloma ciekawostkami dotyczacymi Pustyni Bledowskiej, to jezeli chodzi o to dzialo to nie ma po nim sladu ale podobno w pobliskim tartaku znajduje sie (jego ?) lufa.Za tydzien powinienem wiedziec cos wiecej to dam znac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jotes Posted December 10, 2002 Share Posted December 10, 2002 No to super! Życzę wytrwałości w wyjaśnieniu tej sprawy i trzymam kciuki. Byle Cię ktoś nie uprzedził. Przy okazji, skoro jesteś z tamtych stron: pisałem kiedyś o dziale plot średniego kalibru stojącym na terenie jednej z firm w Zawierciu, przy wylocie na Ogrodzieniec (łatwo ją zauważyć). Jechałem tamtędy nocą, ale i tak przykuła moją uwagę brakiem hamulca wylotowego, świeżą farbą i brakiem podwozia. Ponieważ rosyjskie 85mm sprzedawane przez AMW wygladają nieco inaczej, to wydało mi się, że moze byc to Flak 88mm. Odpowiedzi nie znam do dziś, a raczej długo nie zawitam w tamte strony. Gdyby ktoś potrafił odpowiedzieć, a może i pstryknąć jakieś zdjątko na dowód :-)Pozdrawiam,jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 13, 2002 Share Posted December 13, 2002 Czesc!Rozmawialem na temat tego dziala i z tego co sie dowiedzialem jest to rosyjska 76-stka.Wiem to od tej osoby mieszkajacej w Kluczach.Jak bede tam w okolicy to pstrykne fotke i podesle.Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jotes Posted December 13, 2002 Share Posted December 13, 2002 Z tego co piszesz wynikałoby, że byłem BARDZO zmęczony. Mozliwe, że coś mi się przywidziało. Zobaczymy. Dzięki za odpowiedź.Pzdr,jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 13, 2002 Share Posted December 13, 2002 Do naboja- dzięki za sprawdzenie. Ja dzisiaj dowiedziałem się, ze podobno jeszcze trzy lata temu działo to bylo w miare kompletne.PozdrawiamMariusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 8, 2003 Share Posted October 8, 2003 Z tego co się oriętuję to mówicie o tym samym dzale które kiedys znbajdowało sie u wylotu miejscowości Chechło nieopodal tartaku a obecnie znajduje sie w miescowości Ogrodzieniec naprzeciw byłej cementowni.Przynajmniej jeszce do niedawna tam stało pomalowane na zielony kolor.Prawdopodobnie błiższe informacje można by uzyskać od właściciela owego tartaku leżącego na sktaju drogi łączącej miejscowości Chechł i Rodaki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 27, 2003 Share Posted October 27, 2003 Wiem gdzie ta miejscowosc wlasciwi mieszkam tam znaczy w RODAKACH jak bys chcial pogadac to pisz na polopgp@tlen.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.