Skocz do zawartości

działo p-lot

Gość Lxd2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich.
Znalazłem Wasze forum przypadkowo ale po przeczytaniu kilkunastu watkow stwierdzilem, ze o ciekawych rzeczach tu piszecie. Chcialbym tez dodac cos od siebie. Czy ktos z Was zna okolice miejscowosci Chechlo, niedaleko Kluczy, Olkusza? Pod koniec lat osiemdziesiatych wedrowalem tamtedy i pamietam, ze przy ostatnim gospodarstwie przy szlaku turystycznym w kierunku miejscowosci Rodaki pod plotem stalo dzialo p-lot. Koledzy ktorzy chodzili tamtedy wczesniej mowili, ze miejscowe dzieci uzywaly tego dziala jako karuzeli poniewaz lufa bez problemow się obracala. Nie wiem czy dalej tam stoi, ale moze ktos z Was wie co to było (jest?)za dzialo?
Pozdrawiam
Mariusz
Napisano
Witam!Bylem tam ostatnio i rozmawialem z jednym z autochtonow.Z tego co opowiadal poza bardzo wieloma ciekawostkami dotyczacymi Pustyni Bledowskiej, to jezeli chodzi o to dzialo to nie ma po nim sladu ale podobno w pobliskim tartaku znajduje sie (jego ?) lufa.Za tydzien powinienem wiedziec cos wiecej to dam znac.
Napisano
No to super! Życzę wytrwałości w wyjaśnieniu tej sprawy i trzymam kciuki. Byle Cię ktoś nie uprzedził.
Przy okazji, skoro jesteś z tamtych stron: pisałem kiedyś o dziale plot średniego kalibru stojącym na terenie jednej z firm w Zawierciu, przy wylocie na Ogrodzieniec (łatwo ją zauważyć). Jechałem tamtędy nocą, ale i tak przykuła moją uwagę brakiem hamulca wylotowego, świeżą farbą i brakiem podwozia. Ponieważ rosyjskie 85mm sprzedawane przez AMW wygladają nieco inaczej, to wydało mi się, że moze byc to Flak 88mm. Odpowiedzi nie znam do dziś, a raczej długo nie zawitam w tamte strony. Gdyby ktoś potrafił odpowiedzieć, a może i pstryknąć jakieś zdjątko na dowód :-)

Pozdrawiam,

jotes
Napisano
Czesc!Rozmawialem na temat tego dziala i z tego co sie dowiedzialem jest to rosyjska 76-stka.Wiem to od tej osoby mieszkajacej w Kluczach.Jak bede tam w okolicy to pstrykne fotke i podesle.Pozdrawiam!
Napisano
Z tego co piszesz wynikałoby, że byłem BARDZO zmęczony. Mozliwe, że coś mi się przywidziało. Zobaczymy. Dzięki za odpowiedź.

Pzdr,

jotes
Napisano
Do naboja- dzięki za sprawdzenie. Ja dzisiaj dowiedziałem się, ze podobno jeszcze trzy lata temu działo to bylo w miare kompletne.

Pozdrawiam
Mariusz
  • 9 months later...
Napisano
Z tego co się oriętuję to mówicie o tym samym dzale które kiedys znbajdowało sie u wylotu miejscowości Chechło nieopodal tartaku a obecnie znajduje sie w miescowości Ogrodzieniec naprzeciw byłej cementowni.Przynajmniej jeszce do niedawna tam stało pomalowane na zielony kolor.Prawdopodobnie błiższe informacje można by uzyskać od właściciela owego tartaku leżącego na sktaju drogi łączącej miejscowości Chechł i Rodaki.
  • 3 weeks later...
Napisano
Wiem gdzie ta miejscowosc wlasciwi mieszkam tam znaczy w RODAKACH jak bys chcial pogadac to pisz na polopgp@tlen.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie