Skocz do zawartości

Odrdzewianie hełmu w occie czy fosolu

Styp

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka jest wasza opinia na odrdzewianie hełmu w ten sposób? Chce potrzymać hełm około tygodnia w occie poczym opłukać go wodą albo przetrzec szczotką ryżową. Albo oczyscic go w fosolu, gdyż aby zrobic elektrolize potrzebuje jakiegos prostownika, ktorego nie posiadam.Jestem zbyt dużym zółtodziobem w tej dziedzinie aby sobie z tą formą czyszczenia poradzić:). Wiem iż było o tym duzo na forum, ale prosze o szybką odpowiedz.
Pozdrawiam.

Mozewsz też spróbowac autolizy. To coś jak elektroliza tylko bez zasilacza. Robisz roztwór kreta czyli NaOH w wodzie- tak 10-15% stezenia, owijasz przedmiot drutem aluminiowym, tak aby w kilku miejscach miał styczność ze zdrowym metalem. W hełmie dobrze nadaja sie do tego otwory po nitach lub wywietrzniki, które wystarczy oczyścic do gołego metalu plnikiem.Przewlekasz przez te otwory drut alumniowy i ładujesz to wszystko do roztworu. Po jakijś godzince sprawdź czy lecą bąbelki, jak tak to jest ok jak nie to zwiększ stezenie roztworu lub popraw styk drutu z fantem. Na drugi dzeń rdza zrobi sie czarna i zacznie odpadać. Potem jak przedmiot jeszcz jest mokry płuczesz go i na mokro oczyszczasz z czarnego osadu, np sczotką drucianą albo zmywakiem do garów. I to wszystko.
pozdro

Tak dla upewnienia zapytam się jeszcze o kilka rzeczy. Fant nie musi być owinięty cały drutem :)? Czy przy autolizie powstają opary jak przy elektrolizie i po co jest ten drut przy artefakcie?
Dzięki bardzo za wyrozumiałość i odpowiedzi:)
Pozdro

Wiesz w hełmach lubią pojawiać się dziurki. Dlatego jeżeli stan twojego fanta jest słaby to sobie odpuść. Hełmy były malowane, więc szpachla, farba to normalna rzecz.
Wystarczy jak go dobrze oczyścisz szczotką i zabezpieczysz podkładem antykorozyjnym.

Drut jest jedna z elektrod, a hełm drugą.
A z owijaniem to chodziło mi o to że drutu tego musi być dość dużo. Hełm jest dużym fantem i nie wystarczy jeden drucik, u mnie to była wiązka 5-6 drutów. Przy innych fantach o prostszych kształtach najłatwiej jest owinąć fant drutem, stad pisałem o owijaniu.
W czasie autolizy wydziela sie trochę wodoru, ale to są niewielkie ilosci i przy normalnej,sprawnej wentylacji mozna robić to bez problemu w domu.

pozdro

A ile powinno się trzymać hełmik w fosolu(całkowicie zanuzony), ma wżery i jest caluśki pokryty rdzą. Jak nietrudno wnioskować po moich postach, jestem nowicjuszem więc sorry za tak banalne pytania.;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie