*HEKTOR* Napisano 21 Listopad 2004 Autor Napisano 21 Listopad 2004 Witam !.Zapraszam ludzi ze śląska, do tworzonej nowej grupy rekonstrukcyjnej na terenie śląska :-). Będzie to jednostka partyzantów z drugiej wojny światowej. Miel widziane już posiadane jakieś umundurowanie lub broń, ale jeżeli ktoś tego nie posiada to nie szkodzi. Wszystkie zgłoszenia proszę pisać na e-mail:hektor1987@go2.pl
Peiper Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 Przepraszam, że będzie to złośliwe pytanie, ale jakie umundurowanie posiadają partyzanci? Z tego co się orientuję to partyzanci raczej walczyli w cywilkach" z opaskami.
michał ł Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 Peiper - partyzanci się różnie ubierali - część swoje mundury z kampanii wrześniowej, część zdobyczne elementy, a część cywilne (i raczej bez opasek ;-) ) Jednak nawet w przypadku cywilnych ciuchów muszą byc z epoki" (sam takich szukać w razie następnego Powstania" :-) )Nie pamiętam linku do TGRH - są tam fotki z ostatniej Parady Niepodległości w Gdyni kiedy szli własnie jako partyzantka.pzdrMichał
*HEKTOR* Napisano 21 Listopad 2004 Autor Napisano 21 Listopad 2004 Witam!.Je jest to złośliwe pytanie jak powiedział ‘michał l’ partyzanci ubierali się w częściowe mundury to znaczy np.:Spodnie SS Kurtka Wehrmacht (nie tylko wrześniowe).Buty np.. Oficerki I tak dalej.....Partyzanci Śląscy walczyli nawet do 1945 Lutego!!!. I właśnie z tamtego okresu ich odtwarzamy.
*HEKTOR* Napisano 21 Listopad 2004 Autor Napisano 21 Listopad 2004 Dzięki na Link!.:-DBardzo ciekawe materiały i fotki.Pozdrawiam!.
*HEKTOR* Napisano 23 Listopad 2004 Autor Napisano 23 Listopad 2004 Poniżej pisze jest opis jednostki którą rekonstruujemy, warto wiedzieć do czego się wstępuje :-). Zapraszam do lektury!. I Zapraszam do grupy !!!.Oddział Specjalny powstały w 1941 r. w północnej części dawnego województwa Śląskiego (z 1941 r.). Dowodził nim Paweł Hoinca „Rochowski” i skupiał początkowo zbiegów z hitlerowskich obozów, dla których ucieczka do lasu była jedynym ratunkiem. Mimo iż w lasach lublinieckich Niemcy mieli ukryte magazyny, w których często przebywali, partyzanci zbudowali sobie tam bunkry. W grudniu 1943 r. Doszło do starcia z hitlerowskim oddziałem pacyfikującym Zieloną wieś. Zginęło wówczas trzech braci Garbaczoków . W 1944 r. Mimo organizowanych obław oddział nasilił walkę z wrogiem, atakując między innymi posterunek żandarmerii w Pniowcu, a także niemieckie transporty kolejowe, istnieją również informację ,że oddział działał w okolicach Częstochowy, Katowic, Blachowni oraz w pobliskich miejscowościach . W czasie wyzwoleńczej ofensywy Armii Radzieckiej, oddział brał udział w walce o Kalety, Pniowice, Świerklaniec i Tarnowskie Góry oraz przyległe wsie i miejscowości. Podkreślić należy, że Hoinca wraz ze swym oddziałem, który w końcu 1944 r. liczył już około 30 osób, działał w szczególnie trudnych warunkach. Z tych też względów utrzymywano tylko sporadyczne kontakty z władzami politycznymi. Oddział działał do 1945 roku nawet do lutego!. Oddział przez cały swój czas istnienia nie był podległy AK.
Fall Napisano 23 Listopad 2004 Napisano 23 Listopad 2004 no jak max 30 ludzi, to trzeba sie juz zapisac - pozniej nie bedzie miejsc!poz fall
Mecenas Napisano 24 Listopad 2004 Napisano 24 Listopad 2004 Trzeba pamietać, że część miejsc jest już zaklepana!!!Skoro tak się interesujesz partyzantką Hektorze w tym rejonie (swoją drogą także 'moim' rejonie) masz moze jakieś informację na temat penetracji lotniska Udetfeld i zbieraniu infrormacji wywiadowczych o transporteach które na niego przybywały? Trafiłem kiedyś na meldunek partyzantki, wprawdzie z AK, na ten temat ale później już niestety nic więcej mi się nie trafiło.A druga sprawa jeszcze: czy w czasie okupacji, niestety nie jestem w stanie dokładnie podać roku, Wasza" grupa nie zastrzeliła żandarma niemieckiego w Mierzęcicach? Za ten czyn Niemcy rozstrzelali ok 30 osób w sąsiedniej miejscowości. Jako że to już bardzo mój" teren interesują mnie wszystkie informacje na ten temat.
*HEKTOR* Napisano 24 Listopad 2004 Autor Napisano 24 Listopad 2004 Jeżeli chodzi o bardziej szczegółowe informacje o naszym oddziale specjalnym trzeba dodać, że jest ich strasznie mało ze względu na to, że oddział „Rochowskieog” utrzymywał znikome kontakty z AK lub władzami. Na temat lotniska zobaczę może coś znajdę, a jaka dokładnie cię miejscowość interesuje?.
Mecenas Napisano 24 Listopad 2004 Napisano 24 Listopad 2004 Lotnisko Udetfeld to obecnie mniej więcej to samo co Pyrzowice, ale baza niemiecka była raczej w Mierzęcicach, tam, gdzie obecnie kweterują jakieś resztki jednostki wojskowej.
*HEKTOR* Napisano 25 Listopad 2004 Autor Napisano 25 Listopad 2004 Informuje, że zostało jeszcze wiele miejsc wolnych!. Zapraszam do zgłaszania się!. Potrzebna nam każda osoba!.Pozdrawiam!.
Klaus BOLS Napisano 15 Luty 2006 Napisano 15 Luty 2006 czy ta grupa jeszcze istnieje??? i czy są jeszcze wolne miejsca ;] może sie rozbudowała??
suchy ss Napisano 20 Luty 2006 Napisano 20 Luty 2006 tez bym byl zainteresowany:) gdyby byly wolne miejsca:) Klaus BOLS wiesz juz cos na ten temat czy jeszcze ta grupa istnieje?jak tak to jak mozesz to przeslij mi info na maila:)pzdr.Dawid
Klaus BOLS Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 no niestety nic sie nie dowiedziałem, Wątek jest dość stary. ale jak coś sie dowiem posle Ci info pozdrawiam
KoMbAtAnT Napisano 3 Marzec 2006 Napisano 3 Marzec 2006 jak sa chetni ze slaska na rekonstrukcje to zapraszam na strone GRH Grupa Operacyjna Śląsk" WP i WH a ze linkow nie mozna podawac, zapraszam na meila lesio86@o2.plpzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.