Skocz do zawartości
  • 0

klucz rowerowy

Czarek

Pytanie

Napisano

Znalazłem taki kluczyk-chyba rowerowy-napisane-Torpedo...ktoś wie coś co to za marka?ps.wiem że to popierdółka-ale chyba w sam raz do rozmyślań w zimowy wieczór:)

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ten na pierwszych zdjeciach w linku to szwedzki Crescent - powojenny.
ciekawe jak sie jezdzilo z przytroczonymi panzerfaustami? ;)musze kiedys sprobowac:P

pozdr
t.
Napisano
Torpedo było(?) firmą produkującą podzespoły do rowerów.
Mam rower DURKOPF, w którym torpedo jest marki Torpedo.
Jest to rower męski, z hamulcem na oponę przedniego koła.
Kupiłem go od złomiarza. napis wygląda m/w tak:
D
50 Millionen
1904-1940
logo firmy (w kole litery DX)
Torpedo (napis w kształcie jak na kluczu)
System Sachs

Napisano
pochodzi najpewniej ze sklepu :) w przedwojennej ulotce reklamowej wydanej przez F&S po polsku pisza, ze klucz dodawany jest do zakupionej piasty. czy mozna bylo kupic go osobno - zapewne tak.

te klucze trafiaja sie (milosnikom starych rowerow) dosc czesto. sam mam ladne zawiniatko w natluszczanym papierze z kilkoma takimi kluczami w stanie dziewiczym.

piasta Torpedo nr. 50.000 000 wyszla jakos w drugiej polowie lat 30 tych. opatentowano ja gdzies w okolicach poczatku wieku. z patentu F&S robiono piasty na calym swiecie i robi sie je do dzis, prawie niezmienione.

nie wiem czy taka odpowiedz Cie zaspokaja?

wesolych swiat.
tomek
Napisano
Tornedo, o ktorym informacje masz byc moze z mojej strony http://www.starerowery.republika.pl/ - nigdy nie produkowal kluczy bedacych reklamowka TORPEDO - typu piasty z hamulcem produkowanej przez Fichtel Sachsa :)
Tornow wkladal te piasty w swoje rowery (marki Tornedo zreszta).
troche to zawile ale mam nadzieje, ze wyswietlilem nieco :)

pozdrawiam
Tomek
Napisano

Znalazłem taki kluczyk-chyba rowerowy-napisane-Torpedo...ktoś wie coś co to za marka?ps.wiem że to popierdółka-ale chyba w sam raz do rozmyślań w zimowy wieczór:)

Napisano
Witam! Klucz raczej na 100% rowerowy, wskazuje na to hak z kwadratowym zębem" na jednej ze stron. Rowery są moją drugą pasją, jednak o firmie Torpedo nie słyszałem. Spróbuj wklepać w wyszukiwarce. :) Pozdrawiam, Łukasz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie