Czarek Napisano 20 Listopad 2004 Autor Napisano 20 Listopad 2004 Znalazłem taki kluczyk-chyba rowerowy-napisane-Torpedo...ktoś wie coś co to za marka?ps.wiem że to popierdółka-ale chyba w sam raz do rozmyślań w zimowy wieczór:)
mietek Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 Jak jestesmy przy rowerach: http://www.wehrmacht-awards.net/forums/showthread.php?t=94056&page=1
adler153 Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 ten na pierwszych zdjeciach w linku to szwedzki Crescent - powojenny.ciekawe jak sie jezdzilo z przytroczonymi panzerfaustami? ;)musze kiedys sprobowac:Ppozdrt.
comet.pl Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 Torpedo było(?) firmą produkującą podzespoły do rowerów.Mam rower DURKOPF, w którym torpedo jest marki Torpedo.Jest to rower męski, z hamulcem na oponę przedniego koła.Kupiłem go od złomiarza. napis wygląda m/w tak: D50 Millionen 1904-1940logo firmy (w kole litery DX) Torpedo (napis w kształcie jak na kluczu)System Sachs
adler153 Napisano 26 Marzec 2005 Napisano 26 Marzec 2005 pochodzi najpewniej ze sklepu :) w przedwojennej ulotce reklamowej wydanej przez F&S po polsku pisza, ze klucz dodawany jest do zakupionej piasty. czy mozna bylo kupic go osobno - zapewne tak.te klucze trafiaja sie (milosnikom starych rowerow) dosc czesto. sam mam ladne zawiniatko w natluszczanym papierze z kilkoma takimi kluczami w stanie dziewiczym. piasta Torpedo nr. 50.000 000 wyszla jakos w drugiej polowie lat 30 tych. opatentowano ja gdzies w okolicach poczatku wieku. z patentu F&S robiono piasty na calym swiecie i robi sie je do dzis, prawie niezmienione.nie wiem czy taka odpowiedz Cie zaspokaja?wesolych swiat.tomek
Czarek Napisano 26 Marzec 2005 Autor Napisano 26 Marzec 2005 Jasne-zupełnie zaspokaja moją ciekawość w tym temacie-bardzo dziękuje:)
adler153 Napisano 25 Marzec 2005 Napisano 25 Marzec 2005 Tornedo, o ktorym informacje masz byc moze z mojej strony http://www.starerowery.republika.pl/ - nigdy nie produkowal kluczy bedacych reklamowka TORPEDO - typu piasty z hamulcem produkowanej przez Fichtel Sachsa :)Tornow wkladal te piasty w swoje rowery (marki Tornedo zreszta). troche to zawile ale mam nadzieje, ze wyswietlilem nieco :)pozdrawiamTomek
Czarek Napisano 25 Marzec 2005 Autor Napisano 25 Marzec 2005 Tak-dokładnie info wziąłem z Twojej stronki-powidz-skąd Twoim zdaniem pochodzi mój klucz-mas jakiś pomysł?
Czarek Napisano 20 Listopad 2004 Autor Napisano 20 Listopad 2004 Znalazłem taki kluczyk-chyba rowerowy-napisane-Torpedo...ktoś wie coś co to za marka?ps.wiem że to popierdółka-ale chyba w sam raz do rozmyślań w zimowy wieczór:)
Łukasz Napisano 20 Listopad 2004 Napisano 20 Listopad 2004 Witam! Klucz raczej na 100% rowerowy, wskazuje na to hak z kwadratowym zębem" na jednej ze stron. Rowery są moją drugą pasją, jednak o firmie Torpedo nie słyszałem. Spróbuj wklepać w wyszukiwarce. :) Pozdrawiam, Łukasz
Pytanie
Czarek
Znalazłem taki kluczyk-chyba rowerowy-napisane-Torpedo...ktoś wie coś co to za marka?ps.wiem że to popierdółka-ale chyba w sam raz do rozmyślań w zimowy wieczór:)
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.