mp Napisano 17 Listopad 2004 Autor Napisano 17 Listopad 2004 witamdo identyfikacji mam taka oto pieczatka ,zostala znaleziona na pomorzu ,jest chyba z cynku ,pytanie jest przez kogo byla uzywana i ile ewentualnie jest warta ? pozdrawiam
dago Napisano 18 Listopad 2004 Napisano 18 Listopad 2004 Dokładnie tak jak pisze hakas, dość częste znalezisko (co nie znaczy, że nie fajne). Prawdopodobnie służyło do pieczętowania mniej ważnych listów i rozporzadzeń, przypuszczam, że folwarcznych. Mam prawie identyczną znalezioną na terenie folwarku (he he ma mój inicjał nawet) i z różnych for? forów? :-) wiem o kilku innych tego typu. na przykład (Bocian to nie reklama :-) )http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=4505&highlight=Pozdrawiam
dago Napisano 18 Listopad 2004 Napisano 18 Listopad 2004 Dodam, że moja jest z brązu, myślę, że XIX, początek XX w.Pozdrawiam
hakas Napisano 18 Listopad 2004 Napisano 18 Listopad 2004 Witam. Nie jest to pieczęć herbowa. Zawiera tylko inicjały. Poprostu zwykła pieczęć lakowa do lakowania listów mocno zniszczona. Poprostu ktoś miał kaprys pieczętowania listów swoimi inicjałami. Może jakiś kupiec. Czekam na inne propozycje.pozdrawiam hakas
Pytanie
mp
witam
do identyfikacji mam taka oto pieczatka ,zostala znaleziona na pomorzu ,jest chyba z cynku ,pytanie jest przez kogo byla uzywana i ile ewentualnie jest warta ?
pozdrawiam
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.