Skocz do zawartości

Rodaki Olkuskie 1914

Ilkenau

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam prośbę, zwłaszcza do interesujących się I wojną światową. Opracowuję obraz Wojciecha Kossaka pt. Rodaki Olkuskie" (inny tytuł to Refugium dolentium"). Przedstawia on scenę z walk na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej jesienia 1914 roku. Legionista opatruje rannego rosyjskiego zołnierza, tam z tyłu nadchodzi żołnierz austriacki itd. Czy ktoś z was mógłby podzielić się swoimi uwagami na temat widocznych elementów uzbrojenia, ekwipunku, umundurowania itd. Dziękuje bardzo.

Napisano
Ci dwaj w zielonych mundurach to Rosjanie. Jedynym ich ekwipunkiem są zrolowane koce w poprzek.
Na ziemi leżykarabin, ma chyba trochę za długi bagnet jak na mannlichera, na pewno nie mosin. Ten oparty o kapliczkę może być mosin.
Ta otwarta torba, czy coś innego, to nie wiem, co to jest.
Pozdrawiam
Napisano
Jestem mieszkańcem Rodak - tej figurki już niema, ale badałem czy kiedykolwiek taka była, czas robi swoje i ciężko dotrzeć do ludzi, którzy pamiętają tamte czasy. Ale była taka figurka wiec sadze, że jest to obraz związany z moja miejscowością – Rodaki. Odnośnie szczegółów związanych z obrazem to zapraszam do lektury o Wojciechu Kossaku który tworzył najpierw szkice a później malował obrazy
Napisano

Witam

Istotnie , karabin na schodach to mosin 91, chociaż mocowanie paska jest troche nietypowe i kształt magazynka zblizony do mannlichera.
No ale w końcu to obraz. Bardzo ładny obraz.

Mathew

Napisano

Jeśli chodzi o karabin na ziemi to kształt kolby i zamka wskazują na mannlichera

Kolega Przemmo przesłał mi dzisiaj zdjęcia ze swojej miejscowości. Mam nadzieje że pokaże je również na forum.
Naturalnie z komentarzem. Myślę, że to ciekawy temat.

pozdro
Mathew

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie