karlol Napisano 12 Listopad 2004 Autor Napisano 12 Listopad 2004 Witam prosze oidentyfikacje tej mnoety,znaleziona na dalekiej północy Polski.Awers:Koles z mieczem i tarczą ,napisy w otoku (o ile dobrze odczytuje) DO PILAW MGR KIRI.
karlol Napisano 12 Listopad 2004 Autor Napisano 12 Listopad 2004 rewers:wizerunek matki boskiej z dzieciątkiem i napisy: DNOR PRUG MONETAkilka nurtujących mnie pytań:1.co to za moneta??2.z jakiego okresu pochodzi??3.jaki jest jesj nominał??4.najważniejsze :) ile jest warta dzisiaj??
MEKO Napisano 15 Listopad 2004 Napisano 15 Listopad 2004 Jakiś grosz prawdopodobnie Węgry z XV lub XVI wiek , jaki władca ? bo źle spisałeś legęde na monecie a ze skanu jest niewidoczna. Jeśli możesz to dokładnie spisz razem z kułeczkami i znakami w legędzie.
karlol Napisano 19 Listopad 2004 Autor Napisano 19 Listopad 2004 po tygodniu odpowiadam ja(i google:) )Awers: M(a)G(iste)R: hI(n)RI(c)US -:DE: PLAW(en). Mistrz Heinrich von Plauen" (ur. około 1370 w Lochstädt, ob. Pawłowo k. Królewca) Pochodził ze znanego rodu rycerskiego, zasłużonego dla zakonu krzyżackiego. Mistrz Zakonny 1410-1413.Rewers: MONETA DNOR(vm) PRVS(i) - czyli :Moneta Panów Prus" jest to na pewno kopia, tylko pozostaje dla mnie pytanie czy z epoki" czy też bardziej współczesna ???
Edytaplus Napisano 2 Luty 2008 Napisano 2 Luty 2008 ja tez mam MONETA DNOR PRVS, nie wyglada na kopie
musamman2 Napisano 3 Luty 2008 Napisano 3 Luty 2008 Henryk von Plauen to był komtur świecki (Świecie n/W), ale słusznie ktoś napisał, że był mistrzem po śmierci Jungingena.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.