Skocz do zawartości
  • 0

Symbol na mapie, proszę o pomoc z rozszyfrowaniem

Alkali

Pytanie

Napisano

Witam,

Czy któryś z Kolegów posiada słowniczek oznaczeń nanoszonych na rosyjskie mapy ? Na jednej z nich znalazłem skrót „wdczk” (вдчк.).
Co ten skrót oznacza ? Z góry dziękuję za pomoc.

Alkali

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Teraz są tam już tylko fundamenty – 9 betonowych bloków z wystającymi ceownikami, Wszystko na bazie kwadratu o wymiarach 10 x 10 m. Z pewnością stała tam kiedyś spora wieża ale raczej nie punkt widokowy, chyba trochę zbyt daleko.
Co ciekawe ten punkt znalazłem tylko na tej rosyjskiej mapie. Nie ma go na posiadanych przeze mnie mapach niemieckich jak też powojennych naszych. Może ktoś ma przedwojenne mapy Helu ?

Alkali

Napisano

Witam,

Czy któryś z Kolegów posiada słowniczek oznaczeń nanoszonych na rosyjskie mapy ? Na jednej z nich znalazłem skrót „wdczk” (вдчк.).
Co ten skrót oznacza ? Z góry dziękuję za pomoc.

Alkali

Napisano

SOG dziękuję ale .. no właśnie. Bocianie Gniazdo to nazwa wzniesienia. Na mapie niemieckiej nazywa się ono Storchnest i jest oznaczone tak samo jak Schweden Berg czyli Góra Szwedów.
Problem przeznaczenia wieży nadal więc jest otwarty.

Alkali

Napisano
Doprawdy nikt nie posiada czegoś przydatnego w identyfikacji tego skrótu ?

To fragment rosyjskiej mapy sztabowej z 1943 r., a te dwie kropki w obwódce nad interesującym mnie punktem to nic innego jak 33. bateria „duńska” na Helu !
Alkali

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie