Skocz do zawartości
  • 0

Orzełki polskie- proszę o identyfikację

Łukasz

Pytanie

Napisano
Witam! Dziś, na drodze zamiany nabyłem kilka polskich orzełków. Między nimi są te oto trzy, w tym 2 identyczne (różnią się jedynie grubością). Wszystkie wykonane są z mosiądzu (na zdjęciu jeden wyszedł iały", ale to efekt flesza). Przypuszczam, iż pierwszy od lewej jest wojskowy i niegdyś był przy rogatywce (polowej? czy może garnizonowej itp.?), zaś pozostałe to orły z czapek urzędowych. Proszę dokładną o identyfikację. Pozdrawiam, Łukasz

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć
Orzełek środkowy oraz prawy to :Orły Wielkopolskie ( noszone przez żołnierzy Wojsk Wilkopolskiego oraz także powstanców do 1920) co do orła lewego to będzie na pewno wojskowy może wz.19 ale może też to być coś wcześniejszego .Czy możesz policzyć i napisać ile jest gwożdzi na tarczy amazonk ?
poz Slaw 100
Napisano
Witam! Dzięki za zainteresowanie! Tak więc, orzełek ma na tarczy 17 lub 18 gwoździ, dokładnie nie wiem ponieważ jeden koniec jest urwany. Wydaje mi się, że tzw. gołębie wyglądały nieco inaczej i miały więcej gwoździ (chyba 21). Jednak temat przedwojennej Polski jest dla mnie niestety dość odległy. Proszę o dalszą pomoc! Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Ok, to będzie jednak wz. 19 . W pierwszym momęcie myślałem że może to być coś z okresu 1915-17 ale teraz dopiero zobaczyłem że na tarczy amazonek nie ma tarczki wewnętrznej.
poz Slaw
Napisano
Witam! Czyli to jednak jakaś odmiana wz. 19? Mam jeszcze pytanie, ile warte są orzełki z powstania wielkopolskiego? Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Raczej nie jest to jakaś specyficzna odmiana,ten Twój jest troche powyginany ( tak to wygląda na fotce). Co do orła Wojsk Wielkopolskich ( a wczesniej powstanców Wielkopolskich ) - jest on ciekawszy i bardziej poszukiwany ,cena całego (na podstawie allegro ) dochodzi do 250 zł.
poz Slaw 100

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie