Skocz do zawartości

Inna Dyskryminacja w wykrywaczu F 555

ALL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

WITAM Amatorów konstrutorów i poszukiwaczy.
Dni coraz krótrze,a i poszkiwań mniej.Aby zapełnić czas proponuje troche po eksperymentować.Zamieszczam schemat części układu F 555 {przepraszam za jakość schematu]z dobudowanym układem wstępnej selekcji metali w trybie Wszyskie Metale".
W części układu tak zwanej pamięci,wprowadziłem dodatkowe
elementy dwu sekcyjny przeł zał/wył oraz dwa rezystory po 20 Mohm.W ten sposób uzyskałem podtrzymanie pamięci w poz. załączonej[zwarte styki przeł.dotyczy to tylko trybu wszyskie metale].W drugiej części zmian zastosowałem separator wpięty w wyjście układu US 9 pin 6.Oraz wzmacniacz z możliwością regulacji.Wszyskie dodakowe elementy narysowałem w kolrze czerwonym.Układ pozwala na identyfikacje metali w trybie ALL-metal.Ważne jest też aby
pracując wykrywaczem F 555 starannie ustawiać Balans gruntu.I tu też należało by wprowadzić pewne zmiany,włączając w szereg z potencjometrem 4,7Kohm[Balans grunt]np. potencjomert 100 Ohm można go określić jako precyzer.Układ ten ma też i wadę, reaguje na gwałtowną zmiane gruntu i wprzypadku blisko leżących siebie przedmiotów, np odłamek i moneta wskazuje zafałszowane wskazania.Ale tu może pomóc mała [20cm] lub eliptyczna sonda.
Zyczę powodzenia w eksperymentach.
Pozdrawiam ALL.

Napisano
Witam!

All a czy jest możliwość zrobienia takiej automatyki dostrajania przy pomocy przycisku? Zamiast potencjometrów strojenia do gruntu...? Nowy Fisher CZ-3D ma takie coś, tylko jeszcze nie wiem jak to tam działa...

Fajnie by było... :-)

Pozdrawiam
Edik
Napisano
Witam.
Z tego co piszą. to jest wykrywacz dynamiczny CZ-3D.Natomiast F 555 jest statykiem,więc raczej nie.Ja tylko za sugerowałem tu możliwość identyfikacji metalu w trybie ALL-metal.W takim wykonaniu w zasadzie funkcja dyskryminacji w F 555 staje się zbyteczna.
Pozdrawiam ALL
Napisano
Witam.
Dorobiłem do swojego ten układzik i działa.
Mam tylko jeden feler na monete 1gr reaguje albo nieruchomą wskazówką lub delikatnie w kierunku żelaza natomiast na większe nieżelazne prawidłowo tzn: w prawo nieżelazne w lewo żelazo. Oczywiście sprawdzałem wszystko w warunkach warsztatowych.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam.
Do Anatol1
Ta obecna moneta 1gr, to w zasadzie nie wiadomo z czego jest.Nie wiadomo co za stop i jakie w niej są metale.Prosze też nieco zmniejszyć czułość układu wejściowego i koniecznie z potencjometrem 4,7k [grunt]w szereg 100ohm potencjometr.
Pozdrawiam ALL
Napisano
Witaj ALL!

Tak, masz rację - to na pewno dynamiczny wykrywacz z prockiem, jednk mi chodzio o wykorzystane np. potencjometrów półprzewodnikowych - a to jest możliwe w Statycznym, teraz nie mam czasu ale jutro rozwinę moje pytanie.

Pozdrawiam Serdecznie.
Edik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie