werte Napisano 2 Listopad 2004 Autor Napisano 2 Listopad 2004 Stalo niegdys te cudo przed budynkiem oficerskiej( pruskiej) kantyny...Zdjecie powojenne.
mietek Napisano 3 Listopad 2004 Napisano 3 Listopad 2004 JA bym raczej stawiał przed 19-tym. 19-wieczne miały już bardziej uproszczone kszatałty. Raczej 18-ty - brak wszelkich ozdóbek czrakterystycznych dla 17-tego wieku.
hakas Napisano 3 Listopad 2004 Napisano 3 Listopad 2004 Dużo powiedziała by konstrukcja lawety ale tego elementu brak.
werte Napisano 2 Listopad 2004 Autor Napisano 2 Listopad 2004 Stalo niegdys te cudo przed budynkiem oficerskiej( pruskiej) kantyny...Zdjecie powojenne.
hakas Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 Dzięki Dago masz jakieś materiały o tych armatkach lub wiesz gdzie je znaleźć? Hakas
dago Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 Hakas, interesuję się artylerią z okresu-od połowy XVIII w do połowy XIX w. Mam sporo fragmentarycznych materiałów i rosyjską książkę Materialnaja istoria artylerii", którą dawno temu odnalazłem w internecie (ponad 200 stron). Niestety, od tego czasu zmieniłem 2 kompy a tego linka nigdzie nie mam. Próbowałem kiedyś go odnaleźć ale bez efektów, przykro mi.Ksiażka traktuje o artylerii austryjackiej, pruskiej, rosyjskiej i angielskiej, dużo tabel i szczegółów na podstawie badań konkretnych egzemplarzy armat i pocisków.. Jak by co to pytaj, może bedę mógł odpowiedzieć.PozdrawiamPSTe 24 konie nie ciagnęły tylko armaty, do kompletu" dochodził jeszcze przepisowy zapas 90 kul, ładunki prochowe i obsługa.
hakas Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 Czołem Dago może wspólnie stworzymy grupę do rozpoznawania starych fantów z innych epok niż tylko drugo i pierwszowojennych i jak się jakiś pojawi ciekawy wontek to się będziemy nawzajem informować na priwa. to mój adres kodjak@tlen.pl Co ty na to? Może ktoś się do nas przyłączy. A czy obsługa jechała na koniach ciągnących działo czy na skrzyniach lub na koniach indywidualnych? Pozdrawiam
dago Napisano 3 Listopad 2004 Napisano 3 Listopad 2004 Sądząc a oko" i po wzroście dziecka (zakładam 110 cm)jest to armata 48 funtowa (kartauna) o kalibrze około 182 mm - 7,2 cala (dane armat pruskich). Myślę, że koniec XVIII w. Najcięższe działo polowe, (bardzo rzadko w polu używane). Waga około 3,8-4,0 tony, długość około 18 kalibrów (3,2-3,5 m) ciągnięte toto było przez 24 konie a strzelało kulami pełnymi. To tak bardzo a oko".Pozdrawiam
werte Napisano 7 Listopad 2004 Autor Napisano 7 Listopad 2004 Wielkie dzieki! Jestem pod wrazenia! A moze jakies fotki i dane 21 -Ringkanone kunst. 75 l/22? albo znikajacego" kruppa 170 mm?
dago Napisano 4 Listopad 2004 Napisano 4 Listopad 2004 Hakas, zestaw składał się z armaty na lawecie i wozu amunicyjnego, czasem z wozu z ładunkami. Część obsługi jechała na koniach w zaprzęgu (a część na wozie amunicyjnym i ładunkowym". Podoficer (oficer) wierzchem na osobnym koniu. Etatowo 24 ludzi, ale ponieważ bardzo rzadko w polu używano tych armat to różnie z tym było. Aha, pocisk ważył około 15 kg, donośność 6000 kroków (około 4000 m).Zaznaczam, tematem poważniej zajmuję sie od roku i za eksperta się nie uważam.Pozdrawiam
Pytanie
werte
Stalo niegdys te cudo przed budynkiem oficerskiej( pruskiej) kantyny...Zdjecie powojenne.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.