Skocz do zawartości
  • 0

Co to za dzialo?

werte

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
JA bym raczej stawiał przed 19-tym. 19-wieczne miały już bardziej uproszczone kszatałty. Raczej 18-ty - brak wszelkich ozdóbek czrakterystycznych dla 17-tego wieku.
Napisano
Hakas, interesuję się artylerią z okresu-od połowy XVIII w do połowy XIX w. Mam sporo fragmentarycznych materiałów i rosyjską książkę Materialnaja istoria artylerii", którą dawno temu odnalazłem w internecie (ponad 200 stron). Niestety, od tego czasu zmieniłem 2 kompy a tego linka nigdzie nie mam. Próbowałem kiedyś go odnaleźć ale bez efektów, przykro mi.
Ksiażka traktuje o artylerii austryjackiej, pruskiej, rosyjskiej i angielskiej, dużo tabel i szczegółów na podstawie badań konkretnych egzemplarzy armat i pocisków.. Jak by co to pytaj, może bedę mógł odpowiedzieć.
Pozdrawiam
PS
Te 24 konie nie ciagnęły tylko armaty, do kompletu" dochodził jeszcze przepisowy zapas 90 kul, ładunki prochowe i obsługa.
Napisano
Czołem Dago może wspólnie stworzymy grupę do rozpoznawania starych fantów z innych epok niż tylko drugo i pierwszowojennych i jak się jakiś pojawi ciekawy wontek to się będziemy nawzajem informować na priwa. to mój adres kodjak@tlen.pl Co ty na to? Może ktoś się do nas przyłączy. A czy obsługa jechała na koniach ciągnących działo czy na skrzyniach lub na koniach indywidualnych? Pozdrawiam
Napisano
Sądząc a oko" i po wzroście dziecka (zakładam 110 cm)jest to armata 48 funtowa (kartauna) o kalibrze około
182 mm - 7,2 cala (dane armat pruskich). Myślę, że koniec XVIII w. Najcięższe działo polowe, (bardzo rzadko w polu używane). Waga około 3,8-4,0 tony, długość około 18 kalibrów (3,2-3,5 m) ciągnięte toto było przez 24 konie a strzelało kulami pełnymi. To tak bardzo a oko".
Pozdrawiam
Napisano
Wielkie dzieki! Jestem pod wrazenia! A moze jakies fotki i dane 21 -Ringkanone kunst. 75 l/22? albo znikajacego" kruppa 170 mm?
Napisano
Hakas, zestaw składał się z armaty na lawecie i wozu amunicyjnego, czasem z wozu z ładunkami. Część obsługi jechała na koniach w zaprzęgu (a część na wozie amunicyjnym i ładunkowym". Podoficer (oficer) wierzchem na osobnym koniu. Etatowo 24 ludzi, ale ponieważ bardzo rzadko w polu używano tych armat to różnie z tym było. Aha, pocisk ważył około 15 kg, donośność 6000 kroków (około 4000 m).
Zaznaczam, tematem poważniej zajmuję sie od roku i za eksperta się nie uważam.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie