Skocz do zawartości
  • 0

powtórna elaboracja

marucha271

Pytanie

Napisano
witam!
czy spotaliście się z powtórną elaboracją łusek Lebel lub Mannlicher?jak to rozpoznać?było już coś na forum na ten temat?
a przy okazji;7,92x57,bicia co 120st. PW S* 34
pozdro600v

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czesc!Z tego co sie orientuje to jezeli chodzi o luski 8x50 Mannlicher powtorna elaboracje mozna rozpoznac po tym ,ze na dnie luski znajduja sie oprocz zwyklykle spotykanych oznaczen znaczki w postaci: kropek,trojkatow i krzyzykow.Z takimi sie spotkalem i jak tylko zeskanuje rysunki to wstawie ,aby uzmyslowic ich wyglad.Byly oznaczane w roznych miejscach na spodzie ,nie bylo regoly.Z kropkami spotkalem sie takze na pozniejszych luskach Mannlicher 8x56.natomiast ,jezeli chodzi o luski Lebel niestety nie orientuje sie jak byly oznaczane.Mysle ,ze w tej kwesti bardziej wypowiedza sie takie autorytety jak np.Pan Jaro5.
Napisano

Tak jak obiecalem zamieszczam przykladowe oznaczenia powtornej elaboracji (w postaci krzyzykow,kropek i trojkata) wystepujacych na luskach Mannlicher 8x50mm.Z gory pragne przeprosic za jakosc skanu" ,ale zamieszczam pierwszy raz zdjecie na forum.

Napisano
Witam
To i ja dodam coś od siebie, moze troche to uporządkujemy.
Powtórną elaborację zaznaczano na kilka sposobów, w zależności od kraju i okresu.
Polska - moletowany pierscień wysokości ok. 1 mm
Czechosłowacja - kropka wybijana na dnie łuski
Austro-Wągry - jak w poprzednim poście, czyli kropka, krzyżyk, trójkąt oraz okrąg
Niemcy - okrąg (na amunicji stosowanej do Mausera wz. 71), moletowany pierscień wysokości ok. 1 mm (na amunicji 7,92x57)
Na amunicji holenderskiej zaznaczano powtórną elaborację przez wybicie na dnie łuski trójkąta
W przypadku amunicji 8x50R Lebel (francuskiej, brytyjskiej, amerykańskiej czy polskiej) nie spotkałem jakichkolwiek znaków wskazujących na powtórną elaborację.
Pozdrawiam
Napisano
witam. mam łuskę Belgijską 7.92x57 Mauser z następujacymi oznaczeniami FN .7 35 Czy kropka przed 7 oznacza powtórną elaborację? pozdr wz1977

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie