marucha271 Napisano 31 Październik 2004 Autor Napisano 31 Październik 2004 witam!czy spotaliście się z powtórną elaboracją łusek Lebel lub Mannlicher?jak to rozpoznać?było już coś na forum na ten temat?a przy okazji;7,92x57,bicia co 120st. PW S* 34pozdro600v
DZIURKACZ Napisano 31 Październik 2004 Napisano 31 Październik 2004 Czesc!Z tego co sie orientuje to jezeli chodzi o luski 8x50 Mannlicher powtorna elaboracje mozna rozpoznac po tym ,ze na dnie luski znajduja sie oprocz zwyklykle spotykanych oznaczen znaczki w postaci: kropek,trojkatow i krzyzykow.Z takimi sie spotkalem i jak tylko zeskanuje rysunki to wstawie ,aby uzmyslowic ich wyglad.Byly oznaczane w roznych miejscach na spodzie ,nie bylo regoly.Z kropkami spotkalem sie takze na pozniejszych luskach Mannlicher 8x56.natomiast ,jezeli chodzi o luski Lebel niestety nie orientuje sie jak byly oznaczane.Mysle ,ze w tej kwesti bardziej wypowiedza sie takie autorytety jak np.Pan Jaro5.
marucha271 Napisano 10 Listopad 2004 Autor Napisano 10 Listopad 2004 wielkie dzięki dziurkacz i jaro5 !pozdro600v a co do tej kropki,to nie wiem,nie spotkałem się...
DZIURKACZ Napisano 6 Listopad 2004 Napisano 6 Listopad 2004 Tak jak obiecalem zamieszczam przykladowe oznaczenia powtornej elaboracji (w postaci krzyzykow,kropek i trojkata) wystepujacych na luskach Mannlicher 8x50mm.Z gory pragne przeprosic za jakosc skanu" ,ale zamieszczam pierwszy raz zdjecie na forum.
Jaro5 Napisano 6 Listopad 2004 Napisano 6 Listopad 2004 WitamTo i ja dodam coś od siebie, moze troche to uporządkujemy.Powtórną elaborację zaznaczano na kilka sposobów, w zależności od kraju i okresu.Polska - moletowany pierscień wysokości ok. 1 mmCzechosłowacja - kropka wybijana na dnie łuskiAustro-Wągry - jak w poprzednim poście, czyli kropka, krzyżyk, trójkąt oraz okrągNiemcy - okrąg (na amunicji stosowanej do Mausera wz. 71), moletowany pierscień wysokości ok. 1 mm (na amunicji 7,92x57)Na amunicji holenderskiej zaznaczano powtórną elaborację przez wybicie na dnie łuski trójkątaW przypadku amunicji 8x50R Lebel (francuskiej, brytyjskiej, amerykańskiej czy polskiej) nie spotkałem jakichkolwiek znaków wskazujących na powtórną elaborację.Pozdrawiam
wz1977 Napisano 6 Listopad 2004 Napisano 6 Listopad 2004 witam. mam łuskę Belgijską 7.92x57 Mauser z następujacymi oznaczeniami FN .7 35 Czy kropka przed 7 oznacza powtórną elaborację? pozdr wz1977
marucha271 Napisano 2 Listopad 2004 Autor Napisano 2 Listopad 2004 dzięki. czekam na skany.a co na temat łuski?pozdro600v
Pytanie
marucha271
czy spotaliście się z powtórną elaboracją łusek Lebel lub Mannlicher?jak to rozpoznać?było już coś na forum na ten temat?
a przy okazji;7,92x57,bicia co 120st. PW S* 34
pozdro600v
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.