Skocz do zawartości

żyrokompas

wiciu_r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć !

Planuję kilkukilometrową podziemną wycieczkę a mapy mogą byc niekompletne więc potrzebowałbym wiedzieć w jakim kierunku idę, czyli chyba tylko żyrokompas bo zwykły kompas w takich warunkach chyba nie zda egzaminu. Niestety na razie nie znalazłem czegoś takiego w ofercie, są na allegro jakieś kompasy elektroniczne ale to chyba nie to samo.
Poradźcie jakiś sprzęt w cenie adekwatnej do zarobków na poziomie połowy polskiej średniej.

Pozdrawiam
Napisano
Witam !
NIe wiem co cię nawiedziło, ale żyrokompas z tych mi znanych (lotniczych) jest pokaźnych rozmiarów i noszenie jego nawet samego źródła zasilania byłoby upierdliwe.
Jego zasada działania opiera się na rozkręceniu wirnika do bardzo wysokich prędkości obrotowych (kilka tyś)i utrzymywania ich przez cały czas.
Proponuje popytać grotołazów, oni sobie dają radę.
Napisano
Zasadę działania znam a sądziłem że są też ręczne, wydaje mi się że kiedyś widziałem lornetki z żyroskopowym tłumieniem drgań. Konstrukcje gdzie chcę się pokręcić zawierają trochę żelaza co może mylić wskazania kompasu a chcę się dostać w bardzo konkretne miejsce. Trudno, trzeba będzie kombinować.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie