Gość Napisano 24 Listopad 2002 Napisano 24 Listopad 2002 W swych uwagach cofać się będę od listopada do września.Listopad:Czołgista-pytanie jakiej konkretnej formacji pancernej jest to mundur. Określenie Czołgista Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie jest enigmatyczne.Hełmy-gdzie podziały się orły malowane na tych hełmach. Polacy na Zachodzie malowali orły na hełmach a u was ich nie ma. Odsyłam do książek.Nie wspomniano w rekonstrukcji umundurowania, że czołgiści używali kombinezonów.Kawaleryjski bandolier-istotnie cięto go, lecz tak powstałe ładownice nosiły formacje piechoty a nie pancerniacy. Jedynie pułk Ułanów Karpackich takie bandoliery nosił przez pierś, w czasie uroczystości.Październik:Żołnierz II Korpusu-uwagi:Hełm bez orłaBagnet No MK II-prawidłowy lecz pochwa od bagnetu MK IIIOporządzenie-używacie określenia „plecak mały z szelkami”. Prawidłowa nazwa to: chlebak. Miał on wymiary 28x23x11 cm. Wojsko wolało go nosić niż plecak. Łatwiej było troczyć. Plecak natomiast leży obok nogi żołnierza. Ma on wymiary 68x59x12 cm. Chlebak doczepiano do szelek. Patrz-literatura.Maska P-Gaz-Wg. Regulaminu maska w torbie noszona była na piersiach ponad ładownicami. Gdy żołnierz nie był w pełnym oporządzeniu noszono ja na lewym, a nie jak u was prawym biodrze. Od roku ’40 masek praktycznie nie noszono. Dyskusyjnym jest pokazywanie jej w rekonstrukcji dot.’44 roku.Spodnie-w rekonstrukcji brak jest kieszeni na prawej nogawce spodni na udzie. Była to kieszeń na opatrunek osobisty. Patrz zdjęcie na str. 29 prawy dolny róg. Nawet na tej rekonstrukcji widać ja by było pod ładownicą.WrzesieńŻołnierz Armii Czerwonej-przebił wszystko.PPSZ-na waszych zdjęciach zainstalowano do niej magazynek łukowy od PPS-a. Da się tak zrobić, lecz prawidłowy magazynek do PPSZ miał inną konstrukcję. Jego łukowy korpus był karbowany-odsyłam do literatury.Magazynek bębnowy do PPSZ-twierdzenie, że jakoby zacinają się one i dlatego wyrzucano je z amunicja można między bajki włożyć. Wykopane takie magazynki są uruchamiane i nadal działają. Ten, co to spłodził nigdy nie wykopał magazynka bębnowego, a na pewno już z pepeszy nie strzelał. Jakim cudem żołnierz ten ma na pasie ładownice brezentowe do PPS-a, a na ramieniu pepesze oczywiście z nieprawidłowym magazynkiem? Takie ładownice zaprojektowano po wojnie. Brezentowa torba na maskę P-Gaz jest współczesna. Prawidłowe torby wykonane były z drelichu szarego. Zapinane były na guzik, a nie na pasek skórzany jak u was. Także manierka budzi wątpliwości. Podpis obok niej powinien brzmieć-w większości były szklane, czasami aluminiowe.Bluza-piszecie panowie, że gimnastiorka ma guziki amerykańskie. Czy to także jest jedyny cud jaki posiada Hero-Colection.Cud na miarę brązowej kabury do Vis-a. Nikt tego nie ma, tylko wy. Nawet na zdjęciach obok widać, że żołnierze mają guziki z godłem. Sam posiadam zdjęcia z tego okresu i widać guziki z godłem. Jedynie Armia Polska ZSRR w swym początkowym okresie zamieniała guziki. Tak więc na przestrzeni ostatnich 3-ch miesięcy poziom rekonstrukcji mundurów nie zmienił się. Czy nie lepiej przyznać, że jest to wizja umundurowania i w 80% nie składa się z oryginałów? Autorzy zapomnieli o saperce i pokrowcu na nią jakie mieli Rosjanie.BunkrowiecPaki82@tenbit.pl
Chudzin Napisano 24 Listopad 2002 Napisano 24 Listopad 2002 Jedna uwaga - to jest magazynek od PPSz, nie PPS. Raczej ciężko je zamienić (chyba że kto zdolny). To po prostu jakaś produkcja powojenna, bo faktycznie wcześniej były ciut inne.
stach Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 Niekoniecznie powojenny bo taki znalazłem, a bebnowe zacinały się gdy były źle załadowane (schodziła amunicja tylko z jednego kręgu" )stach
Gość Napisano 26 Listopad 2002 Napisano 26 Listopad 2002 Żołnierza Armii Czerwonej w takich butach ostatni raz widziałem w Czterech Pancernych i Psie".Powszechnie używano trzewików wykonanych z namiastki skóry na skórzanej zelówce podkutej gwoździami,lub trzewików skórzanych pochodzących z dostaw Land-Lease.Całość uzupełniały owijacze.Oficerowie i komisarze ludowi,oraz nielicznie żołnierze szeregowi nosili ofcerki skórzano brezentowe lub robione z ersatzu skóry.Żołnierz radziecki miał dobre buty jak je zciągnął z żołnierza niemieckiego,lub był statystą filmu propagandowego budującego obraz czerwonoarmisty w umysłach przyszłych pokoleń.Proszę nie odbierać moich uwag jako uszczypliwych,domyślam się,że nie jest łatwo o dobry materiał do zdjęć,ale może lepiej wykorzystać dobre zdjęcia archiwalne[nie propagandowe].Problem w tym,że wielu młodych poszukiwaczy-kolekcjonerów traktuje Odkrywcę"jak swojego rodzaju biblję a jej teksty uważają za święte. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.