Skocz do zawartości

hełmy kolekcje vol.2

Czarek

Rekomendowane odpowiedzi

ten to hełm strażacki bakelitowy-produkowany w prlu-lata 60-70 na wzór polskiego hełmu strażackiego wz.35-jeśli chcesz żebyłądnie błyszczał-polecam popastwic się nad nim z pastą-np.do lastriko,kamienia,albo podłóg-będzie ładnie błyszczeć ale wymaga to troszkę czasu polerowania...

• Odpowiedzi 217
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Wiem że to nie garniec ale też na głowę, myślę że nikt się nie obrazi jak go tu dodam, pytanko jaki to okres, pierwsza wojna czy międzywojenny, dodam że dostałem go z ładownicą z 1915r.

Odnośnie pierwszowojennych hełmów niemieckich kolegi JanaW, to mam hełm niemiecki wz.1917, niklowany, ze zdemontowanymi bolcami wywietrzników z wytrawionym na spodniej stronie nadkarczka napisem PKP", pozdrawiam.

• 1 month later...

Bo to oto moi Panowie zaczęły się wakacje sesja się zakończyła-uff-pora uaktualnic fotki zbiorów-wprawdzie bez napisu pkp ale za to z wybitą w środku datą R1936N i fasunkiem sygnowanym B&C LITZMANNSTADT194366nA/58 zarówno hełm jak i fasunek w stanie miodzio...

i tego-z początku lat 50tych:)gdzies w garażu mam jesszcze skrzynkę budowlańców z lat 70-80-jak byłem mały to koło mnie budowali bloki...ale się wtedy nalatałem z chłopakami i nawynosiliśmy tych hełmów że szok...chyba już wtedy mi odwaliło na punkcie hełmów;)

pokrowiec jaki jest taki jest...ważne że skuteczny-leżał sobie od początku lat 80 przerzucany po całym magazynie a dzięki pokrowcowi-nic najmniejszego zadrapania!!!chyba poszyję takie dla moich wszystkich hełmów!

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie