Czarek Napisano 4 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 4 Kwiecień 2005 I polski Adrian-pół roku temu jeszcze pewien facet podawał w nim kurom ziarno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 4 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 4 Kwiecień 2005 ten sam hełm z boku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 4 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 4 Kwiecień 2005 I w środku-na tylnym daszku napis:J WALACH 751/20 i małymi cyferkami 2447-2-hełm pochodzi najpewniej z 20 pułu piechoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 18 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2005 coś co leży iu mnie bardzo długo ale dopiero teraz mam odpowiedni środek żeby przywracać mu blask z formy skamieniałego czegoś do stanu pikelhauby strażackiej...jeszcze trochę pracy mnie nad nią czeka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 18 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2005 strażak jakich wiele... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 18 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2005 ale bardzo ładnie opieczętowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 18 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2005 i nie gorzej sygnowany:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 18 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2005 a to cudo służyło dzielnie naszym pilotom migów 21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 18 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2005 A to jest OPLka-z oczyszczeniem mosiądzu poradziłem sobie w 20minut...gorzej będzie z żelazem...ale też coś pokombinuję-a potem dostanie farbkę taką jaka zachowała się jeszcze na nim w szczątkowej ilości=polską khaki-ps.ciekawe ile było wzorów nietypowych hełmów eks strażackich w opl w 1939... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cromags Napisano 19 Kwiecień 2005 Share Napisano 19 Kwiecień 2005 Do kolekcjonerów: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=48802650 oryginał czy kopia? Jak myslicie na podstawie saamych zdjęć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wędrowiec39 Napisano 21 Kwiecień 2005 Share Napisano 21 Kwiecień 2005 witam,polecam wirtualne muzeum hełmów US Army w USA, niektóre, jak ten m1 z gniazdem na antenę w czerepie, genialne :-)http://www.steelpots.com/sppages/museum.htmpozdrw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 21 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2005 Tadaaaam-po 2latach szukania jakiegoś fajnego egzemplarza oto u mnie -hełm rosyjsko fiński-czyli hełmik Sohlberga używany również w WP w 2RP w wojnie polsko bolszewickiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 21 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2005 z przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 21 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2005 z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 21 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 21 Kwiecień 2005 i środek-fasunek zachował się bardzo bardzo ładnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 27 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2005 A dzis dla odmiany takie coś-polski ułański adrian z 39 a raczej to co z niego pozostało-sam czerep z grzebieniem-kupiłem go za grosze tylko jako dawcę grzebienia...ale...jakos nie moge go rozwalić...ma dziurę po odłamku,sporo farby,polskie nity...to co że złomowy-idzie do kolekcji:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 27 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2005 i foto z góry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 7 Maj 2005 Autor Share Napisano 7 Maj 2005 Nikt nic nie dodaje?no to ja dam znów 3 nowe fanty-adrian wz.26 w wersji policyjnej(ale nie wiem czy przedwojenna policja,Vichy czy moze powojenna) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 7 Maj 2005 Autor Share Napisano 7 Maj 2005 Ładny solidny stary szwajcar-farba antyrefleksyjna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 7 Maj 2005 Autor Share Napisano 7 Maj 2005 I pozostałośc po armii włoskiej-do niedawna wykorzystywany jako rekwizyt teatralny w Czechach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cromags Napisano 7 Maj 2005 Share Napisano 7 Maj 2005 co do policjanta, wedle uwag kolegi z Francji (ma stronkę z hełmami) to jest zwykły policjant francuski, mam takiego samego, a tak poza tym polecam jego stronkę dla fanów adrianów http://alexdhelmet.free.fr/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m701 Napisano 8 Maj 2005 Share Napisano 8 Maj 2005 Witam, oto jeden z moich hełmów prawdopodobnie Stahlhelm M44 - gladiator ale 100% pewny nie jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 8 Maj 2005 Autor Share Napisano 8 Maj 2005 Cromags-zwykły policjant OK ale z jakiego okresu?m701-tak Twój gladiator to wz.44 -1dno częściówka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m701 Napisano 8 Maj 2005 Share Napisano 8 Maj 2005 Szukałem w nim bić ale nie umiem znaleźć, może były w środkowej części lecz tam już tak ładnie nie wygląda jak z tej, tak że okres jego powstania nie jest mi znany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m701 Napisano 8 Maj 2005 Share Napisano 8 Maj 2005 A to kolejna fotka z moich skromnych zbiorów, strażak – okres jak poprzedniego nieznany mi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.