wons Napisano 22 Grudzień 2004 Share Napisano 22 Grudzień 2004 ZSRR wz 40 -6 nitów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 22 Grudzień 2004 Share Napisano 22 Grudzień 2004 angol (sorki za jakość poprzedniego zdjęcia - brak oświetlenia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 22 Grudzień 2004 Share Napisano 22 Grudzień 2004 LUDWIKÓW KIELCE" nie pamiętam, chyba 1938r. Straż Pożarna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 22 Grudzień 2004 Share Napisano 22 Grudzień 2004 też polski. też kompletny. prosto z magazynu, niestety, co widać - nie dbali tam o niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 22 Grudzień 2004 Share Napisano 22 Grudzień 2004 polski powojenny OC. z tegoż samego źródła... szkoda że już wyschło... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 22 Grudzień 2004 Share Napisano 22 Grudzień 2004 LWP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 22 Grudzień 2004 Share Napisano 22 Grudzień 2004 Jak szaleć, to szaleć! nówka, motocyklowy prosto z magazynu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 22 Grudzień 2004 Share Napisano 22 Grudzień 2004 oprócz tego wszystkiego, jest jeszcze kilka wykopków (tyle, że się czyszczą...) i kilka hełmów OSP dzisiejszych (srebrnych) i ZSRR wz 40 (w sumie ok 30 szt) leży w piwnicyA to nasza duma. gogle nie od kompletu, a przynajmniej pochodzą z innego miejsca... pozdr.wonsY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 22 Grudzień 2004 Share Napisano 22 Grudzień 2004 oprócz tego wszystkiego, jest jeszcze kilka wykopków (tyle, że się czyszczą...) i kilka hełmów OSP dzisiejszych (srebrnych) i ZSRR wz 40 (w sumie ok 30 szt) leży w piwnicyA to nasza duma. gogle nie od kompletu, a przynajmniej pochodzą z innego miejsca... pozdr.wonsY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 22 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2004 Widze że wątek ożył ponownie-fajnie:)w sumie nic ciekawego nie ma u mnie nowego-ale 3 sztuki przybyły-milicyjny wz.67/75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 22 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2004 wz.50 obrony cywilnej-poprzedni właściciel pomalował go w takie kolorki-miałem go przemalować-ale pomyślałem że zostawię go tak-farba ślicznie nłożona aerografem,wystarczy jak w środku jest orginalnie siwy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 22 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 22 Grudzień 2004 I strażacka bakelitówka-jak widzicie-kompletuję teraz hełmy PRLu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 23 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2004 Hełm hiszpański wz.26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 23 Grudzień 2004 Share Napisano 23 Grudzień 2004 Jeden z typów szaraczków" - strażacki, w wielu OSP używany do dziś. Czarek, na Twoim przedostatnim zdjęciu jest orzełek jakiej formacji? Słyszałem, że to Przysposobienie Samoobronne, ale nie jestem pewien. Zgadza się?pozdr. wonsY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 23 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2004 Chyba tak...sam chciałbym to wiedzieć-choć ten hełm pochodzi z remizy osp gdzie leązł sobie nigdy nie używany az znalazł się w moim zasięgu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 23 Grudzień 2004 Share Napisano 23 Grudzień 2004 Dzięki. Z remizy mamy około 15 szaraczków, 3 różne typy. Oprócz tego polski powojenny OC i ten na fotce. mógłbyś może napisać mi jego typ, bo znam już kilka wersji?pozdr. wonsY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 23 Grudzień 2004 Share Napisano 23 Grudzień 2004 to i ja dorzuce, juz kiedys pisalem o tym helmie, i zamieszczalem zdjecie tego dzwonka, jednak teraz mam dopiero lepsz ysprzet, i zdjecia lepsze wychodzato jest wykopek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 23 Grudzień 2004 Share Napisano 23 Grudzień 2004 to oczywiscie m35 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 23 Grudzień 2004 Share Napisano 23 Grudzień 2004 teraz m40 z jedna kalka, niestety bateria mi siadla w aparacie, i nie zamieszcze zdjec reszty helmow, poki nie podladuje akumulatorkow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 23 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2004 wons-ten na Twojej ostatniej fotce wygląda mi jak normalny hełm wz.35-były one produkowane również po wojnie na potrzeby osp-aby odróżnić wersję powojenną od przedwojennej musisz popatrzeć po wyposażeniu wewnętrznym-przedwojenne jest ze skóry lub brezentu,a powojenne z dermy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 24 Grudzień 2004 Share Napisano 24 Grudzień 2004 Dzięki. Mój ma skórę. Znaczy się przedwojenny. A był ich cały magazyn... ponad 50sztuk! dziś w moim mieście są tylko 2! O ZGROZO!wesołych świąt wonsY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 24 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2004 to trzeba było zgarnąć wszystkie:)))Wesołych Świąt:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 25 Grudzień 2004 Share Napisano 25 Grudzień 2004 Mądry Polak po szkodzie... :) Nie daje mi to spokoju, bo dowiedziałem się po czasie że poszły na złom! Zresztą ze starymi, trochę poniszczonymi unstrumentami muzycznymi ( trąbki, waltornie itp.), które NAPEWNO były przedwojenne! Jacy ci ludzie są głupi! A ja GAPA! Cóż, studiuję i nie ma mnie w domu, jedyne usprawiedliwienie... :( Tyle żeli... Teraż mój wczorajszy nabytek, który Mikołaj (starszy z Wonsów) mnie przytachał pod choinkę :))) To ten z lewej. Ma resztki orła...Jego poprzedni właściciel czyścił go rozpuszczalnikiem. :( stąd ten kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 25 Grudzień 2004 Share Napisano 25 Grudzień 2004 Tu go trochę lepiej widać.pozdr. wonsY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.