Skocz do zawartości

hełmy kolekcje vol.2

Czarek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 217
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

oprócz tego wszystkiego, jest jeszcze kilka wykopków (tyle, że się czyszczą...) i kilka hełmów OSP dzisiejszych (srebrnych) i ZSRR wz 40 (w sumie ok 30 szt) leży w piwnicy

A to nasza duma. gogle nie od kompletu, a przynajmniej pochodzą z innego miejsca...

pozdr.wonsY

Napisano

oprócz tego wszystkiego, jest jeszcze kilka wykopków (tyle, że się czyszczą...) i kilka hełmów OSP dzisiejszych (srebrnych) i ZSRR wz 40 (w sumie ok 30 szt) leży w piwnicy

A to nasza duma. gogle nie od kompletu, a przynajmniej pochodzą z innego miejsca...

pozdr.wonsY

Napisano

pozdr.wonsY

Napisano

wz.50 obrony cywilnej-poprzedni właściciel pomalował go w takie kolorki-miałem go przemalować-ale pomyślałem że zostawię go tak-farba ślicznie nłożona aerografem,wystarczy jak w środku jest orginalnie siwy:)

Napisano

Jeden z typów szaraczków" - strażacki, w wielu OSP używany do dziś.
Czarek, na Twoim przedostatnim zdjęciu jest orzełek jakiej formacji? Słyszałem, że to Przysposobienie Samoobronne, ale nie jestem pewien. Zgadza się?

pozdr. wonsY

Napisano
Chyba tak...sam chciałbym to wiedzieć-choć ten hełm pochodzi z remizy osp gdzie leązł sobie nigdy nie używany az znalazł się w moim zasięgu...
Napisano

Dzięki. Z remizy mamy około 15 szaraczków, 3 różne typy. Oprócz tego polski powojenny OC i ten na fotce. mógłbyś może napisać mi jego typ, bo znam już kilka wersji?
pozdr. wonsY

Napisano

to i ja dorzuce, juz kiedys pisalem o tym helmie, i zamieszczalem zdjecie tego dzwonka, jednak teraz mam dopiero lepsz ysprzet, i zdjecia lepsze wychodza

to jest wykopek

Napisano
wons-ten na Twojej ostatniej fotce wygląda mi jak normalny hełm wz.35-były one produkowane również po wojnie na potrzeby osp-aby odróżnić wersję powojenną od przedwojennej musisz popatrzeć po wyposażeniu wewnętrznym-przedwojenne jest ze skóry lub brezentu,a powojenne z dermy.
Napisano
Dzięki. Mój ma skórę. Znaczy się przedwojenny. A był ich cały magazyn... ponad 50sztuk! dziś w moim mieście są tylko 2! O ZGROZO!

wesołych świąt wonsY
Napisano

Mądry Polak po szkodzie... :) Nie daje mi to spokoju, bo dowiedziałem się po czasie że poszły na złom! Zresztą ze starymi, trochę poniszczonymi unstrumentami muzycznymi ( trąbki, waltornie itp.), które NAPEWNO były przedwojenne! Jacy ci ludzie są głupi! A ja GAPA! Cóż, studiuję i nie ma mnie w domu, jedyne usprawiedliwienie... :(

Tyle żeli... Teraż mój wczorajszy nabytek, który Mikołaj (starszy z Wonsów) mnie przytachał pod choinkę :)))
To ten z lewej. Ma resztki orła...Jego poprzedni właściciel czyścił go rozpuszczalnikiem. :( stąd ten kolor.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie