Skocz do zawartości

hełmy kolekcje vol.2

Czarek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 217
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

oprócz tego wszystkiego, jest jeszcze kilka wykopków (tyle, że się czyszczą...) i kilka hełmów OSP dzisiejszych (srebrnych) i ZSRR wz 40 (w sumie ok 30 szt) leży w piwnicy

A to nasza duma. gogle nie od kompletu, a przynajmniej pochodzą z innego miejsca...

pozdr.wonsY

oprócz tego wszystkiego, jest jeszcze kilka wykopków (tyle, że się czyszczą...) i kilka hełmów OSP dzisiejszych (srebrnych) i ZSRR wz 40 (w sumie ok 30 szt) leży w piwnicy

A to nasza duma. gogle nie od kompletu, a przynajmniej pochodzą z innego miejsca...

pozdr.wonsY

pozdr.wonsY

Jeden z typów szaraczków" - strażacki, w wielu OSP używany do dziś.
Czarek, na Twoim przedostatnim zdjęciu jest orzełek jakiej formacji? Słyszałem, że to Przysposobienie Samoobronne, ale nie jestem pewien. Zgadza się?

pozdr. wonsY

wons-ten na Twojej ostatniej fotce wygląda mi jak normalny hełm wz.35-były one produkowane również po wojnie na potrzeby osp-aby odróżnić wersję powojenną od przedwojennej musisz popatrzeć po wyposażeniu wewnętrznym-przedwojenne jest ze skóry lub brezentu,a powojenne z dermy.

Mądry Polak po szkodzie... :) Nie daje mi to spokoju, bo dowiedziałem się po czasie że poszły na złom! Zresztą ze starymi, trochę poniszczonymi unstrumentami muzycznymi ( trąbki, waltornie itp.), które NAPEWNO były przedwojenne! Jacy ci ludzie są głupi! A ja GAPA! Cóż, studiuję i nie ma mnie w domu, jedyne usprawiedliwienie... :(

Tyle żeli... Teraż mój wczorajszy nabytek, który Mikołaj (starszy z Wonsów) mnie przytachał pod choinkę :)))
To ten z lewej. Ma resztki orła...Jego poprzedni właściciel czyścił go rozpuszczalnikiem. :( stąd ten kolor.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie