Gość Napisano 23 Listopad 2002 Napisano 23 Listopad 2002 W zwiąku z tym że moj post o loncie został usunięty mam jeszcze jedno zagadnienie- chcę zreonstruowac arkebuz lub rusznice lontową , ktora mogłaby dawac pewne efekty dzwiękowe. Miałoby to sie odbywac poprze nasypanie niewielkiej ilosci prochu i odpalenie. W związku z tym moje pytanie - czy jest to legalne i dozwolone i czy nie podchodzi to pod nielegalny wyrob broni ???
vonadamski Napisano 23 Listopad 2002 Napisano 23 Listopad 2002 Witam!!!Nie wiem dokladnie ale nie wolno chyba posiadac prochu:)Z powazaniem vonadamski
Gość Napisano 23 Listopad 2002 Napisano 23 Listopad 2002 W takim razie jak kupuje petardy na sylwesra albo inne fajerweki (z prochem- no bo przeciez nie z piaskiem) to jest przestepstwo???
Gość Napisano 23 Listopad 2002 Napisano 23 Listopad 2002 odsyłam do ustawy o broni i amunicji, tam pisze co teoretycznie można mieć.pozsjas
ZOCIK Napisano 23 Listopad 2002 Napisano 23 Listopad 2002 Witam!petarda i proch to trochę inne zagadnienie!petardy można kupić w legalnych punktach a spróbuj kupić proch!Poza tym faktycznie najlepiej przeczytać ustawę - zgadzam się z przedpiszcą!pozdrZocik
Gość Napisano 23 Listopad 2002 Napisano 23 Listopad 2002 odsyłam do ustawy o broni i amunicji, tam pisze co teoretycznie można mieć.pozsjas
vonadamski Napisano 23 Listopad 2002 Napisano 23 Listopad 2002 Witam!!!Niestety ale petardy nie sa z prochu:)Z powazaniem vonadamski
Gość Napisano 25 Listopad 2002 Napisano 25 Listopad 2002 Wiem, że kiedyś można było mieć bez pozwolenia broń zrobioną przed 1850 i broń ładowaną od strony wylotu lufy. A teraz to nie wiem, bo przepisy sobie, a ludzie sobie. Ale korkowiec, to chyba wolno - nie?? Ciekawe, jak to się ma w przypadku bractw kurkowych?
vonadamski Napisano 25 Listopad 2002 Napisano 25 Listopad 2002 Witam!!!Mozna posiadac bron ktora byla wyprodukowana do 1850. Choc slyszalem tez o 1853 roku:D i to od prokuratora:DZ powazaniem vonadamski
Gość Napisano 25 Listopad 2002 Napisano 25 Listopad 2002 niestety ja takowej broni nie posiadam natomist chetnie bym zrekonstruował ale czy to właśnie nie bedzie wyrob broni ???
Gość Napisano 1 Grudzień 2002 Napisano 1 Grudzień 2002 Źródło: http://www.tv.jaslo.pl/kpp/po13.htmlINFORMACJA PRASOWA dot. ujawnienia przez policjantów KP w Skołyszynie przypadku nielegalnego posiadania amunicji. 19 sierpnia w wyniku przeszukania pomieszczeń mieszkalnych w jednym z budynków prywatnych w gimnie Skołyszyn, policjanci z KP w Skołyszynie ujawnili i zabezpieczyli nielegalnie posiadaną amunicję z okreu I i II wojny światowej. W tym m.in: granat moździeżowy, pocisk artyleryjski, nabój artyleryjski, 9 szt. zapalników do pocisków artyleryjskich, 2 taśmy amunicyjne pociskami kal.7,62 (łącznie 50 szt.) do CKM, Zabezpieczono również metalowy zasobnik amunicyjny, poniemiecki, w której znajdowała się amunicja różnego kalibru w ilości ponad 120 sztuk: głównie z okresu I wojny światowej, jakiej używali żołnieże Rosji i Austro-Węgier. Osoba podejrzana to 27-letni mieszkaniec gminy Skołyszyn . W jego mieszkaniu znaleziono również wykrywacz metali, który wykorzystywany był do poszukiwań
Gość Napisano 1 Grudzień 2002 Napisano 1 Grudzień 2002 Wiem, że kiedyś można było mieć bez pozwolenia broń zrobioną przed 1850 i broń ładowaną od strony wylotu lufy. A teraz to nie wiem, bo przepisy sobie, a ludzie sobie. Ale korkowiec, to chyba wolno - nie?? Ciekawe, jak to się ma w przypadku bractw kurkowych?" - czyli mozdzierz moge miec? ;-)
Gość Napisano 2 Grudzień 2002 Napisano 2 Grudzień 2002 Nie łap mnie za słówka, jak nie masz nic sensownego do powiedzenia. Moździeż to jest zupełnie inna kategoria broni.Mimo wszystko pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.