Gość Napisano 29 Listopad 2002 Napisano 29 Listopad 2002 Grzesiu - Jestem pod wrazeniem !!!!!!!!!!!!!!Tak jak pisalem wczesniej jezeli przedsiewziecie nie jest komercyjne zawsze znajdzie sie chetnych do pisania - a juz problemem pomyslodawcy jest skad brac materialy i jak zapewnic ruch na stronie.kruku
Hartmann Napisano 29 Listopad 2002 Napisano 29 Listopad 2002 Żebyśmy się dobrze zrozumieli.Realista Hart będzie starał się hamować szalone pomysły,a marzyciel Hart pomoże-czemu nie.Grześ ma rację,alternatywa powinna być.Monopol źle wpływa na jakość.Leszek
Gość Napisano 29 Listopad 2002 Napisano 29 Listopad 2002 Co widać chociażby na przykładzie TP... dalej nie piszę :))Konger
Gość Napisano 30 Listopad 2002 Napisano 30 Listopad 2002 Szanowni Koledzy,Sam kiedys pisalem komercyjnie dla Odkrywcy lecz nie w tym rzecz. Magazyn bedzie rozsylany poczta. Beda tam artykuly znanych osob (sam wydalem kilkanascie artykulow w roznych magaznynach oraz ksiazke). Stawiam na dokladnosc. Mysle że z pomoca znawcow z roznych dziedzin stworzymy pierwszy numer profesjonalnego magaznynu za kilka miesiecy. Dlatego jeszcze raz zwracam sie o kontakt emailowy osoby zainteresowane wspolpraca. Pozdrawiamtripoli1
Gość Napisano 30 Listopad 2002 Napisano 30 Listopad 2002 Popieram pomysł jest bardzo dobry i ma szanse na sukces-byle nie upadł jak wiele podobnych innicjatyw upadło-czy to z braku wytrwałości czy tez przy pomocy życzliwych ! Pozdrawiam India
Gość Napisano 2 Grudzień 2002 Napisano 2 Grudzień 2002 Grzesiu - chyba jestes pierwsza osoba ktora tak otwarcie wyrazila sie na temat gazety. Chetnie bym sie spotkal z Toba kiedys na piwku i pogadal o waznych sprawach" :).A wracajac do gazety internetowej - ja z mojej strony napewno nie napisze nic (bo nie znam sie na temacie - militaria aby pisac o tym :), w przeciwienstwie do wielu innych) ale chetnie jezeli bedzie taka potrzeba pomoge w tworzeniu serwisu.kruku
Landminer Napisano 3 Grudzień 2002 Napisano 3 Grudzień 2002 Kruku - nie ma sprawy, wiesz że zawsze jestem otwarty na dobre propozycje.Co do jakiejkolwiek alternatywy odkrywcy to mogę tutaj tylko przytoczyć słowa Leszka: Monopol źle wpływa na jakość. Poza tym polityka redakcyjna jest taka, że na dłuższą metę pismo i tak padnie bo nie wyobrażam sobie aby Szewczyk z Orłowską zapełnili tekstami cały numer, a reszta przestanie pisać bo redakcja współpracowników ma gdzieś i tylko spuszcza ich na okrągło teksatami, że pieniążki poszły albo będą wysłane - i tak to trwa. Na dzień dziesiejszy mamy grudzień, a ja ostatnie pienniążki widziałem we wrześniu i była to zapłata za numer lipcowy. I tak jest ze wszystkimi którzy dla nich piszą. Ciekawostkę prawną stanowi fakt, że dwa tygodnie temu otrzymałem nowe umowy które po prostu zostały zaniżone o kilkadziesiąt złotych i nikt się mnie nawt nie zapytał o zdanie. To jest zwyczajne łamanie umów handlowych!Nie mogę więcej pisać bo lekarz stwierdził u mnie chorobę alergiczną (dostaję wysypki przy kontakcie z chamstwem) i zabronił mi wszelkich kontaktów z redakcją odkrywcy i nawet myślenia o nich.Kruku - pisz na maila. Do Zagłębia na soczek zawsze moge wyskoczyć :)Pozdrawiam - Grzesiek.
past Napisano 3 Grudzień 2002 Napisano 3 Grudzień 2002 no cóż na listopadowym numerze napisano nakłąd 10.000 pewnie z 5.000 się sprzedaje - z doświadczenia wiem że przy takiej sprzedaży właściciel dokłada do interesu, lub robi g..... Dlatego jestem za konkurencją swoją drogą ciekawe jak redakcja wyliczyła poszukiwaczy" na kilkadziesiąt tysięcy - było to jakiś czas temu a nakład gazety to 10000 ????????Chyba pora na przemyślenia
Gość Napisano 4 Grudzień 2002 Napisano 4 Grudzień 2002 Może nie jestem tęgim eksploratorem, bardziej interesuje mnie historia budownictwa, ale jako czytelnik Odkrywcy z ciekawością przeczytałem dyskuscję na temat tej gazety. Nasuwają mi się nastepujące uwagi:1. Wydaje mi się malo realne, aby mogły się utrzymać na rynku dwie gazety o tej wąskiej temetyce. Na razie trudno mi wyrokować, która z nich przeżyje, ale na dwie na pewno nie ma miejsca.2. Idea gazety inernetowej jest ciekawa, zważywszy, że roczny koszt utrzymania serwisu powinien nie przekroczyć ok. 1000 zł (a można znaleźć i tańszych dostawców usług). Do tego można zmniejszyć koszty przesyłając gazetę w wersji wyłącznie elektronicznej (oczywiście dotyczy to tylko niektórych). 3. Mile wspominam Archeologię Wojskową" i uważam, że ta droga jest sympatyczna.4. Z pewnym uśmiechem (proszę o wybaczenie) przeczytałem spory o wynagrodzenia. Panie i Panowie z doświadczenia wiadomo, że przy takim nakładzie pismo niedotowane ma mikre (przez szacunek) szanse na stanie się czasopismem komercyjnym (przynoszącym dochody). Zaintersowanych informuję z autopsji, że np. wyciągnięcie z takich wydawnictw jak ARKADY lub WNT kwoty wyższej niż 50 zł za stronę graniczy z cudem. A co do płatności to niestety inny problem. Zaległości są zmorą (to też z autopsji), a podejrzewam że szczególnie uciążliwą jeżeli rozliczenia odbywają się pomiędzy znajomymi.Podsumowując uważam, że gazeta internetowa może być celnym strzałem. Jeżeli ktoś widzi tam miejsce na materiały z rejonów bliskich tematyce Fortecy służę pomocą.Grzesiek Maliszewski
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.