Skocz do zawartości

menażka-malowanie...

wons

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam.ostatnio wśród resztek niemieckiego ekwipunku wyskoczyła nam menażka, a dokładnie wieko (obok była dolna część,tylko,że z żelaza - nie wiem czy łączyć to w całość)
Zastanowił nas fakt,że pokryta jest ona kolorami maskującymi - zielony i brązowy, i jest to zrobine prawdopodobnie fabrycznie - napewno nie pędzlem. Nie wiem dla czego ale skojarzyło nam się to z formacją SS - przynajmniej ja nigdy nie spotkałem się z takim malowaniem wśród menażek WH. Podobne maskowanie ma hełm SS pokazany w na forum w kolekcji hełmów, także to jeszcze więcej zamieszało nam w głowie.
Czy ktoś z kolegów spotkał się z podobnym sposobem maskowania menażek?, czy tok mojego rozumowania jest prawidłowy?
Panowie!do dzieła:)

Napisano
no właśnie o to nam chodzi, z tąd też pytanie.
zwróćcie uwagę, żę kolory nachodzą na siebie jakby zostały nałożone profesjonalnie. Na 100% nie jest ona malowana pędzlem.
Napisano
Nie jestem specem od menażek niemieckich ale z własnych doświadczeń wiem, że nasza polska menazka z lat 60-tych w wyniku oddziaływania czynnika termicznego (czytaj: gotowanie w ognisku) zmieniła lokalnie kolor z zielonego na brunatno-zielony. Może należało by iść w tym kierunku?
Napisano
Dzięki za radę. Spostrzeżenie dobre, ale... jest jeden kruczek: paragraf 22 :)) Nie jest to odbarwienie spowodowane ogniem. Mam kilka menażek WP z lat 60-tych i nieraz w nich gotowałem nad ogniskiem. Chodzi o to,że ta menażka ma inny kolor tylko w jednym miejscu. Gdyby to było od ognia, powinien być odbarwiony cały spód, a nie tylko tyle. Tak mi się przynajmniej wydaje. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
pozdr. wons
Napisano
hej !!
kolor wygląda dobrze.. - prawdopodobnie menażka była malowna w kamuflarz - moj kolega ma taką..

tak samo malowano puszki na maski.. czasami hełmy... zkrzynki na ammo.. itp...
gratuluje !!
Napisano
Dzięki bardzo, utwierdza nas to w przekonaniu, że nie jest to radosna twórczość jakiegoś szweja. :) Nie wie nikt z Was, czy sprzęty w kamo dostawali jak leci, czy też tylko niektóre jednostki?
Pozdr. wons
Napisano
kamuflarze były malowane na szczeblu drużyny.. plutony - radosna wojskowa twórczość - nei było to malowane w fabrykach.. lacz przewaznie podczas malownia czołgów - widziałe mzdjęcie kiedys jak szweje malowali pantery.. i przy okazji pryskali cosie dało - hełmy.. i puszki.. :)
pozdro :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie