SkinS Napisano 18 Październik 2004 Autor Napisano 18 Październik 2004 Witam!Czytam ostatnio sporo o Bitwie pod Sarbinowem".Bardzo zainteresowała mnie ta bitwa i tamten rejon działań wojennych i mam pytanie nastepującej treści...-Czy ktoś z Was kopał w tamtych rejonach w poszukiwaniu militariów z tamtej bitwy i czy udało się coś znależć,oraz czy teren nie jest jeszcze mocno przeszukany i czy jest sens kopania w tamtych rejoanch??? Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję..Pozdro SkinS
M98k Napisano 18 Październik 2004 Napisano 18 Październik 2004 Witam, mieszkam niedaleko Sarbinowa i byłem tez na miejscu i musze z przykrością stwierdzić że miejsce bitwy to teraz pola uprawne :( Swojego czasu koleżanka w szkole opowiadała mi jak jej dziadek wyciągał z ziemi karabiny i pełno łusek (nie wiem czy to akurat z tej bitwy ale teren jest prywatny). Nie zajmuje go jedno pole tylko kilka :( Pozdrawiam M98k
SkinS Napisano 18 Październik 2004 Autor Napisano 18 Październik 2004 M98k ja akurat jestem z Gorzowa więc też mam niedaleko.Jak sądzisz czy nie można by pogadać z właścicielami okolicznych pól i poprosić o pozwolenia na kopanie na ich terenach rolnych??Wydaje mi się,że raczej nie mieliby nic przeciwko(zawsze można zaoferować jakiś trunek za to ;-)). Wogóle to może chciałbyś wyskoczyć gdzieś na wspólną eskapadę???Pozdro SkinS!
DTH Napisano 18 Październik 2004 Napisano 18 Październik 2004 Tylko czy Wy mowicie wszyscy o tej samej bitwie?:)) Bo karabiny i luski z roku 1758 to brzmi bajecznie:))A z tego co wiem, jesli chodzi o Zorndorf (Sarbinowo), to wiele osob tam juz kopalo, za zgoda miejscowych wlascicieli pol, tyle, ze po zniwach.
SkinS Napisano 19 Październik 2004 Autor Napisano 19 Październik 2004 Tak...mówimy tutaj o Zorndorf i mi też zbytnio się nie chce wierzyć,że te znalezione karabiny były akurat z tamtego okresu.Co do poszukiwan to teraz byłby najodpowiedniejszy moment,gdyż na polach nic nie rośnie i raczej rolnik nie miałby nic przeciwko aby pogrzebać na jego polu...Jestem tylko ciekaw czy jest wogóle jeszcze jakiś sens szukania bo może wszystko jest jużprzetrząśnięte" przez inny poszukiwaczy....Pozdro.SkinS
SZZ Napisano 19 Październik 2004 Napisano 19 Październik 2004 Witam,bardzo ciekawy artykuł na temat bitwy pod Zorndorf z licznymi zdjęciami pola bitwy, rycin z epoki i znalezisk oraz mapkami poszczególnych faz bitwy opublikował Pan Jarosław Święcicki w 2 numerze Archeologii Wojskowej z 1994 r.(akurat miałem pod ręką). Inna ciekawa publikacja ukazała się w jednym z numerów Odkrywcy, bodaj w ubiegłym roku.Pozdrawiam,SZZ
SkinS Napisano 20 Październik 2004 Autor Napisano 20 Październik 2004 Wielkie dzięki za zainteresowanie i wszystkie odpowiedzi.Pozdrawiam SkinS!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.