Folkersam Napisano 17 Październik 2004 Autor Share Napisano 17 Październik 2004 Witam wszystkich!!Próbujemy stworzyć nową grupę rekonstrukcyjną- walończyków Degrella.Wszyscy zainteresowani-głównie ze śląska i okolic-piszcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 17 Październik 2004 Share Napisano 17 Październik 2004 Ja zamierzalem na wiosnę uszyć sobie 2 mundur własnie walończyków ale ja z Torunia wiec raczej nie kwalifikuję się do twoich planów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Folkersam Napisano 18 Październik 2004 Autor Share Napisano 18 Październik 2004 Witam.Fakt trochę daleko...:-)Jesteśmy na etapie tworzenia statutu, rejestracji etc.Mamy własną siedzibę, na razie kończymy kompletować standartowy MG-Trupp, ale myślę,że to niebawem się zmieni.Wszystko to po to, żeby nikt nie przyczepił się o szerzenie faszyzmu"etc.Zresztą, doskonale wiesz o co chodzi.Nic, czekam dalej na opinie,sugestie i próby kontaktu.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 18 Październik 2004 Share Napisano 18 Październik 2004 napisz do mnie na pzdivhg@vp.pl to pogadamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Folkersam Napisano 19 Październik 2004 Autor Share Napisano 19 Październik 2004 witam-już napisałem-nie wiem,czy poprawnie wpisałeś swojego maila? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anaba Napisano 19 Październik 2004 Share Napisano 19 Październik 2004 Witam!Z której części Śląska dokładnie jesteście?PzdrAnaba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Folkersam Napisano 19 Październik 2004 Autor Share Napisano 19 Październik 2004 Witam-kwatera główna" koło rybnika.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anaba Napisano 20 Październik 2004 Share Napisano 20 Październik 2004 No to świetnie, ja mieszkam 15 km na połnoc od Was!Można będzie razem pocykać jakieś FJ-SS fotki :)Bo do teraz to na całym Śląsku było tylko dwóch iemców".A jak stoicie z wyposażeniem?Pzdr Anaba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Folkersam Napisano 20 Październik 2004 Autor Share Napisano 20 Październik 2004 No to ok-nie masz daleko!!Po prostu przyjedż,to pogadamy na miejscu.Pisz na maila:pitbulleyes@interia.plpozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 20 Październik 2004 Share Napisano 20 Październik 2004 Witaj Folkersam!!!Ja tez probuje stworzyc grupe rekonstr.WH w Wielkopolsce!!!Mam juz w miare osob na dobra druzyne...ale zebrac ich razem,cos zrobic...to tez inna sprawa!!!Mysle ,ze wszystko pojdzie po mojej mysli i dobrym torem!Tobie takze zycze powodzonie!!!Powodzenia od kamerad'a z Wehrmchtu:)))!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Folkersam Napisano 21 Październik 2004 Autor Share Napisano 21 Październik 2004 Witaj Albert!Tak, zebrać to wszystko do kupy to juz nie tak prosto!Mimo wszystko warto!Zobaczymy co nam z tego powychodzi!Pozdrawiam i powodzenia.Może do pierwszej ,lepszej imprezy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 21 Październik 2004 Share Napisano 21 Październik 2004 Witaj Folker!Mysle ,ze Odolanow to bedzie pierwsza okazja ,zeby nasz(mam nadzieje) 2 grupy sie spotkaly!!!...a pozniej darlowko,....itd.itd...Pozdrawiam!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 22 Październik 2004 Share Napisano 22 Październik 2004 tez tak mysle folekersan odezwij sie do mnie na maila dambek7@wp.plmusimy pogadac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecenas Napisano 27 Październik 2004 Share Napisano 27 Październik 2004 Słuchajcie chłopaki, a nie byłoby lepiej gdybyście poprostu w Wehrmacht 39 się pobawili? Na Ślasku kula się powoli rekonstrukcja ale w kierunku WP, brakuje dla przeciwwagi WH. W ten sposób będzie łatwiej cokolwiek myśleć o wspolnych rekonstrukcjach, na zasadzie wzajemnego uzupełniania się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 27 Październik 2004 Share Napisano 27 Październik 2004 sorry mecenas ale ja chłopaków rozumiem... Walończycy to piekny kawałek historii do rekonstrukcji ze względu chocby na samego Leona Degrela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecenas Napisano 27 Październik 2004 Share Napisano 27 Październik 2004 Ale ja na to w ogóle nie patrzę przez pryzmat piękna tudzież innego omatycznego" akcentu lecz stricte utylitarnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J-23 Napisano 27 Październik 2004 Share Napisano 27 Październik 2004 Leon Degrelle ??? ten nadęty, obwieszony medalami bubek ? w czasie walk na przedmościu szczecińskim swoje stanowisko dowodzenia grupą bojową umieścił już za Odrą, 20 km od linii frontu. poczytaj wspomnienia walończyków dowiesz się co sądzą o swoim dowódcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Folkersam Napisano 27 Październik 2004 Autor Share Napisano 27 Październik 2004 Walończycy przez to, jak walczyli stanowili wzór dla wszystkich jednostek.To chyba najważniejszy powód dla którego wybraliśmy właśnie tą formację.Jeśli chodzi o WH-cóż,myślę że może warto spróbować połączyć" siły i stworzyć jedną grupę z kilkoma odłamami?żeby wszyscy trzymali się razem-w końcu nie ma nas za dużo na śląsku-przynajmiej w naszej okolicy...nie tylko niemieckie ale polskie i inne akcenty??co do ostatniej kwestii leona degrelle-cóż,nie wypowiem się.osąd kolegi jakiś z kosmosu i zdecydowanie różni się od tego,co większość z nas sądzi o tej postaci.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J-23 Napisano 27 Październik 2004 Share Napisano 27 Październik 2004 prawdopodobnie masz podląd na temat Leona wyrobiony na podstawie jego własnej książki Wspomnienia z frontu wschodniego 1941-45" a są jeszcze inne książki, pisane przez jego żołnierzy (a tam jest ciut inaczej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Folkersam Napisano 27 Październik 2004 Autor Share Napisano 27 Październik 2004 Ok,masz prawo myśleć inaczej.Materiałów o nim i walończykach mam mnóstwo i zaręczm,że nie jest to tylko ogólnie dostępna książka z jego wspomnieniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 27 Październik 2004 Share Napisano 27 Październik 2004 J-23 a moim zdaniem świadczy o Leonie Degrellu fakt ze sam ruszał do boju z żołnierzami uzbrojony w 2 MP40... Pokaż mi polskiego dowódcę z września 39 roku albo innego alianckiego który by sie na to zdobył... Osobiście o takim nie słyszalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecenas Napisano 28 Październik 2004 Share Napisano 28 Październik 2004 ppłk Kiełbasa, dowódca 2 batalionu 73pp, 2 września w czasie ataku pod Wyrami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 28 Październik 2004 Share Napisano 28 Październik 2004 oooooo mecenas :)))) No nie bądź taki tajemniczy i powiedz coś więcej :)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mecenas Napisano 28 Październik 2004 Share Napisano 28 Październik 2004 To jest po prostu jedna z wielu możliwych odpowiedzi na Twoją prośbę, pierwsza która przyszła mi do głowy bez specjalnego szukania: Pokaż mi polskiego dowódcę z września 39 roku albo innego alianckiego który by sie na to zdobył..." Ppłk. Kiełbasa został w tym ataku ranny w głowę, zmarł w drodze do szpitala. Widok padajacego dowódcy rozwścieczył żołnierzy, prawie toczyli pianę z ust a na pewno wpadli w tzw. szał bitewny" (tak przynajmniej sami wspominają w obfitej literaturze).Inną odpowiedzią niech będzie np. gen. Maczek. Jeździł Crommwelem w wersji dowódczej ucharakteryzowanym w taki sposób, zeby na pierwszej linii frontu nie zdradzał swego wyjątkowego charalteru (wymagającego pozbawiania go np. armaty głównej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J-23 Napisano 28 Październik 2004 Share Napisano 28 Październik 2004 PzGren. Boże !!!!! widzisz a nie grzmisz !!. a słyszałeś o szarży 18 pułku ułanów pod Krojantami ? dowodził płk.Mastalerz i d-ca 1.szwadronu zgineli w trakcie szarży.można jeszcze wiele przykładów wymienić i to po obu stronach frontu. nie można patrzeć na historię jednostronnie. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.